maandag 19 november 2012

Belinda Carlisle - Circle in the Sand

En daar was Belinda Carlisle. Als leadzangeres van The Go-Go's scoorde ze hit na hit in de Verenigde Staten, maar in Engeland brak de band nooit door. In 1988 probeerde ze het solo, nadat het doek viel voor de meidengroep, en dat had meer succes. "Heaven Is a Place on Earth" werd wereldwijd een grote hit en opvolger "Circle in the Sand" deed het als opvolger verdienstelijk, maar lang niet net zo goed.

artiestBelinda Carlisle
titelCircle in the Sand
van het albumHeaven on Earth
jaar1988
geschreven doorEllen Shipley
Rick Nowels
geproduceerd doorRick Nowels
voorgangerHeaven Is a Place on Earth
opvolger-
hoogste notering17
aantal weken6
uitleg bij deze tabel
Want waar "Heaven Is a Place on Earth" in de United World Chart (hitlijsten over de hele wereld bij elkaar) de eerste plaats haalde, wist "Circle in the Sand", de tweede single van het album "Heaven on Earth", in geen enkel land op #1 te komen. Het werd weliswaar een #4-hit in die United World Chart, maar in Engeland en de Verenigde Staten werd de top 3 niet gehaald. En in Nederland kon Carlisle zelfs fluiten naar de top 10.

"Circle in the Sand" is geschreven door Ellen Shipley en Rick Nowels (laatstgenoemde nam ook de productie voor zijn rekening en boekte op dat gebied recentelijk nog succes met "I Follow Rivers" van Lykke Li) en wordt regelmatig vergeleken met The Shangri-Las. De clip is geregisseed door Peter Care, die ook met Tina Turner en R.E.M. samen heeft gewerkt. Daarin is een aantal special effects verwerkt (foto's aan een waslijn met bewegende beelden van stranden).

Op 2 juli 1988 was de tweede hit van Belinda Carlisle een feit. "Circle in the Sand" kwam binnen op #30. De plaat zou uiteindelijk op #17 steken en stond zes weken in de Top 40, waardoor het slechts in de schaduw stond van het succes van "Heaven Is a Place on Earth".

In 1989 scoorde Carlisle bijna haar tweede top 10-hit: "Leave a Light on" bleef op #11 steken. En dat waren de hits van Belinda Carlisle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten