woensdag 28 november 2012

Spandau Ballet - Only When You Leave

Populaire new wave-acts als Culture Club en Duran Duran hebben beiden een #1-hit op hun cv staan en stonden met die successen vooral Spandau Ballet in de weg. "Gold" haalde bijvoorbeeld de tweede plaats achter "Red Red Wine" van UB40, dat uiteindelijk werd verslagen door "Karma Chameleon" van Culture Club. In 1984 haalde "Only When You Leave" de tweede plaats achter o.a. "The Reflex" van Duran Duran.

artiestSpandau Ballet
titelOnly When You Leave
van het albumParade
jaar1984
geschreven doorGary Kemp
geproduceerd doorSteve Jolley
Tony Swain
voorganger-
opvolgerI'll Fly for You
hoogste notering2
aantal weken12
uitleg bij deze tabel
"Only When You Leave" komt van het album "Parade", dat de opvolger is van "True", dat met de titeltrack en "Gold" twee top 5-hits opleverde. De verwachtingen van "Parade" waren dan ook hooggespannen. De eerste single die die verwachtingen waar moest weten te maken, was "Only When You Leave", geproduceerd door het duo Jolley & Swain, dat met Spandau Ballet de grootste successen boekte.

"Only When You Leave" kwam op 9 juni 1984 binnen op #28. Met verdienstelijke stappen werd de weg omhoog ingezet en op 7 juli was de tweede plaats een feit. "The Reflex" stond toen voor de vijfde week op #1 en had in Spandau Ballet de enige echte concurrent. Die concurrentie wist Duran Duran, dat na zes weken dan toch van de eerste plaats werd gestoten. Maar dat was niet door Spandau Ballet. "Wake Me Up Before You Go-Go" van Wham! werd na de concurrentiestrijd der new wave de lachende derde. Daarna ging Spandau Ballet langzaam naar beneden en na twaalf weken was het gedaan. Daarmee is het de grootste hit van de Britse band geworden, nadat "Gold" in 1983 tien weken in de Top 40 stond en net zo hoog kwam als "Only When You Leave".

Na "Only When You Leave" bracht Spandau Ballet nog "I'll Fly for You" (#27), "Highly Strong" (#32) en "Round and Round" (tip) uit, dat bij lange na het succes van "Only When You Leave" niet wist te evenaren. Daarna was het ondanks een opleving in 1986 ("Through the Barricades" haalde #3) afgelopen met het grote succes van Spandau Ballet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten