donderdag 8 november 2012

The Pretenders - Brass in Pocket

Wat hebben Michael Holliday, Edison Lighthouse, The Pretenders, New Kids on the Block, Westlife en Lady Gaga met elkaar gemeen? Antwoord: beide acts scoorden de eerste Engelse #1-hit van een bepaald decennium. De eerste Engelse #1-hit van de jaren '80 was "Brass in Pocket" van The Passengers, een plaat die het in Nederland minder deed, maar ook hier een grote hit werd.
In 1978 werd de Engels/Amerikaanse New Waveband The Pretenders opgericht, met Chrissie Hynde als leadzangeres, James Honeyman-Scott als gitarist, Pete Farndon als bassist en Martin Chambers als drummer. In 1979 werd het titelloze debuutalbum uitgebracht. De eerste twee singles ("Stop Your Sobbing" en "Kid") wisten geen potten te breken in Engeland, maar met single nummer drie werd de band wereldwijd bekend: "Brass in Pocket".

"Brass in Pocket" stond vier weken in de Tipparade en kwam vervolgens op 9 februari 1980 binnen op #35 in de Top 40. Hoe langzaam de plaat naar de Top 40 ging, zo langzaam ging de plaat ook naar de top 10, maar die werd op 8 maart 1980 alsnog bereikt. Het haalde de zevende plaats, maar de meeste platen die destijds hoger stonden (bijvoorbeeld "Crying" van Don McLean, "Do That to Me One More Time" van Captain & Tenille en "With You I'm Born Again" van Billy Preston en Syreeta) zijn nu zo goed als vergeten, terwijl "Brass in Pocket" een klassieker is geworden, waarschijnlijk de grootste van The Pretenders. De plaat stond tien weken in de Top 40.

De eerste van drie top 10-hits was een feit. De tweede was "I Go to Sleep" (#4) uit 1981 en kerstklassieker "2000 Miles" (#8) uit 1983. Gitarist James Honeyman-Scott (overdosis cocaïne) en bassist Pete Farndon (overdosis heroïne) maakten het succes van laatstgenoemde hit echter niet mee: in respectievelijk 1982 en 1983 overleden ze op resp. 25-jarige en 30-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten