zaterdag 17 november 2012

Pet Shop Boys - It's a Sin

In 1970 nam de Britse icoon Cat Stevens "Wild World" op. Die plaat werd vervolgens gecoverd door o.a. Jimmy Cliff (1970), Maxi Priest (1988) en Mr. Big (1994). Tussendoor bracht Pet Shop Boys in 1987 "It's a Sin" uit. In 1987 schreef de Britse schrijver/producer Jonathan King in zijn column in The Sun dat er in die plaat sprake is van plagiaat van Cat Stevens. Pet Shop Boys klaagde Jonathan King vervolgens aan, maar de rechtszaak eindigde onbeslist.

Het debuutalbum van Pet Shop Boys, "Please", haalde in de Verenigde Status en Engeland platina en opvolger "Actually" kreeg de zware taak om die prestatie te evenaren. Als leadsingle werd de plaat "It's a Sin" uitgebracht, wat wereldwijd een groot succes en een grote klassieker werd. De plaat stond in acht landen op #1, maar niet in Nederland, net als alle andere platen van Pet Shop Boys. Het werd wel de derde top 3-hit van Pet Shop Boys in Nederland.

Op 11 juli 1987 kwam "It's a Sin" binnen in de Top 40 op #19 en de vierde hit van Pet Shop Boys was een feit. In die tijd werd meer dan de helft van de platen die zo hoog binnenkwamen, een #1-hit. "Who's That Girl" van Madonna kwam echter op #15 binnen en even later steeg "Papa Chico" met hele grote passen de top 5 in, waardoor "It's a Sin" nooit een favoriet was om de #1-positie van "I Want Your Sex" van George Michael over te nemen. Dat deed Madonna dan ook met "Who's That Girl" en "It's a Sin" bleef op #3 steken. De plaat stond elf weken in de Top 40, waarvan drie weken op #3.

Van het album "Actually" werd uiteindelijk "What Have You Done to Deserve This?" een nog grotere hit (#2), maar de opvolgers "Rent" en "Heart" haalden de top 10 niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten