maandag 19 november 2012

Christopher Cross - Sailing

Als iemand het over een plaat heeft genaamd "Sailing", zal iedereen denken dat het over de #1-hit van Rod Stewart uit 1975 gaat. Zes jaar later was er echter nog een zanger die zijn hit "Sailing" noemde. Ook dat was een ballad, maar het succes was daarentegen niet vergelijkbaar: Christopher Cross wist met "Sailing" de top 10 in Nederland niet te halen, maar werd wel een #1-hit in de Verenigde Staten.

artiestChristopher Cross
titelSailing
van het albumChristopher Cross
jaar1981
geschreven doorChristopher Cross
geproduceerd doorMichael Omartian
voorgangerRide Like the Wind
opvolger-
hoogste notering18
aantal weken7
uitleg bij deze tabel
Christopher Cross scoorde met "Sailing" zijn eerste Top 40-hit, nadat "Ride Like the Wind" (geen onbekende plaat van hem) in 1980 in de Tipparade bleef steken. "Sailing" is geschreven door Christopher Cross zelf en geproduceerd door Michael Omartian, die nooit heeft bewezen dat hij wereldhits kan produceren. Op dat gebied kwam deze plaat misschien wel het dichtst in de buurt.

Op 21 maart 1981 kwam "Sailing" binnen op #33 in de Top 40. Dat was ruim een halfjaar nadat het in de Verenigde Staten en Canada de eerste plaats haalde. Al snel bleek de plaat meer geschikt voor de landen aan de andere kant van de oceaan (de Atlantische Oceaan, voor bezoekers die slecht zijn in topografie). De plaat haalde de achttiende plaats in de Top 40 en daarmee behoort Nederland tot één van de landen uit waar "Sailing" nog het meest succes boekte. In Italië werd de twaalfde plaats bereikt en in Engeland de 48ste.

Na "Sailing" bracht Christopher Cross nog "Arthur's Theme (Best That You Can Do)" uit, maar die plaat wist de Top 40 niet te halen. In tegenstelling tot zijn laatste hit: "All Right" uit 1983.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten