donderdag 22 november 2012

Alphaville - Big in Japan

In de jaren '80 leek er een vloek te heersen op de eerste plaats voor platen met een Aziatisch land in de titel. In 1982 haalde Kim Wilde de tweede plaats met "Cambodia", in 1983 evenaarde David Bowie die prestatie met "China Girl" en in 1984 maakte de band Alphaville haar debuut met "Big in Japan" en ook die plaat kwam niet verder dan #2.

artiestAlphaville
titelBig in Japan
van het albumForever Young
jaar1984
geschreven doorBernhard Lloyd
Marian Gold
Frank Mertens
geproduceerd doorOrlando
voorganger-
opvolgerSounds like a Melody
hoogste notering2
aantal weken9
uitleg bij deze tabel
Alphaville is een Duitse synthpopband die in 1982 is opgericht en destijds bestond uit Marian Gold (zang, echte naam Hartwig Schierbaum), Bernhard Lloyd (keyboard, echte naam Bernhard Gößling) en Frank Mertens (keyboard, echte naam Frank Sorgatz). In 1984 werd het debuutalbum "Forever Young" uitgebracht, tevens de voormalige bandnaam van Alphaville. Debuutsingle "Big in Japan" werd geprodueerd door Orlando (echte naam Bruno Gigliotti), die ook "Gigi l'Amoroso" van Dalida (#2 in 1974) produceerde. De videoclip werd geregisseerd door Dieter Meier, frontman van Yello.

"Big in Japan" kwam op 5 mei 1984 binnen op #23 in de Top 40. Geleidelijk ging Alphaville met deze plaat op jacht naar de eerste plaats en op 2 juni was die positie bijna bereikt. Aangezien "Big in Japan" in de Nationale Hitparade (tegenhanger van de Top 40) destijds op zijn retour was, leek de koppositie (toen in handen van Queen met "I Want to Break Free") onhaalbaar. Dat bleek uiteindelijk ook, want daarna ging de plaat bijna op dezelfde wijze naar beneden als dat "Big in Japan" naar boven ging (chartrun: 23-13-6-3-2-4-6-13-24-uit). De plaat werd in Zweden, Zwitserland en thuisland Duitsland wel een #1-hit.

Na "Big in Japan" bracht Alphaville nog "Sounds like a Melody" en "Forever Young" uit op single, maar die platen wisten het succes van "Big in Japan" niet te evenaren, hoewel "Forever Young" anno 2012 waarschijnlijk bekender is dan "Big in Japan".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten