donderdag 21 februari 2013

Anouk - Michel

Het debuutalbum van Anouk, "Together Alone", werd mede door de megahit "Nobody's Wife" een klassieker die in 1997 een weekje de Album Top 100 heeft aangevoerd. Met opvolger "Urban Solitude" bewees Anouk eind 1999 een blijvertje te zijn en de derde single van het album, "Michel", werd net als voorgangers "The Dark" en "R U Kiddin' Me" een top 10-hit. Ditmaal in een periode waarin Nederlandse acts domineerden in de Top 40.

artiestAnouk
titelMichel
van het albumUrban Solitude
jaar2000
geschreven doorAnouk Teeuwe
Bart van Veen
geproduceerd doorAnouk Teeuwe
voorgangerThe Dark
opvolgerDon't
hoogste notering3
aantal weken15
uitleg bij deze tabel
De eerste single van "Urban Solitude", "R U Kiddin' Me", was qua succes vergelijkbaar met "Nobody's Wife": tweede plaats, wekenlang in de hitlijsten. Het succes van de tweede single, "The Dark", wist het succes van "R U Kiddin' Me" niet te evenaren, maar werd wel een top 10-hit. Als derde single werd de ballad "Michel" uitgebracht, over haar eerste liefde. In de videoclip is Unorthadox (Robert Coenen) te zien. Hij had tijdens de opname van de clip een relatie met Anouk, maar laatstgenoemde zette er een punt achter wegens het leeftijdsverschil (hij was achttien, zij 24).

"Michel" kwam op 15 juli 2000 binnen op #23 in de Top 40 en was die week ook nog Alarmschijf. De plaat was de zesde Top 40-hit voor Anouk. Een week later kwam het aantal top 10-hits op vijf te staan door middel van een stijging van #23 naar #8 met de ballad. Op 5 augustus 2000 bereikte "Michel" de derde plek en bestond de top 3 volledig uit Nederlandse artiesten:
dwvwawartiesttitel
116Jody BernalQue Si Que No
226KrezipI Would Stay
354AnoukMichel
Behalve dat het allemaal van Nederlandse acts zijn, hebben de platen nog wat gemeen: geen één daarvan is daadwerkelijk Nederlandstalig! De laatste keer dat de top 3 uitsluitend bestond uit Nederlandse acts die in een buitenlandse taal zongen, was op 10 juni 1972:
dwvwawartiesttitel
114Mouth & MacNealHello A
236The CatsLet's Dance
329Earth & FireMemories
De concurrentie met Jody Bernal en Krezip kon Anouk niet aan en al snel was "Michel" dalende. De weg naar beneden was echter niet met grote sprongen ingegaan, waardoor de plaat het toch nog vijftien weken volhield.

Opvolger "Don't" haalde 'slechts' de dertiende plaats, waarschijnlijk omdat de echte fans het album al tot hun beschikking hadden. Met het succes van Anouk was het echter nog lang niet afgelopen, na 2000 werden nog succesalbums als "Hotel New York", "Who's Your Momma" en "For Bitter or Worse" uitgebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten