vrijdag 22 februari 2013

Sting - Russians

Ondanks de titel doet vermoeden, beschrijft Sting in deze plaat de Koude Oorlog van Russische én van Amerikaanse kant. Zijn eindconclusie is dat hij hoopt dat de Russen van hun kinderen houden, want in dat geval zou alle vrees voorbij moeten zijn. De single is uitgebracht in 1985, een paar jaar voordat de Koude Oorlog ten einde liep. Maar de plaat was destijds nog altijd actueel.

artiestSting
titelRussians
van het albumThe Dream of the Blue Turtles
jaar1985
geschreven doorSting
Sergei Prokofiev
geproduceerd doorSting
Pete Smith
voorgangerLove Is the Seventh Wave
opvolgerFortress Around Your Heart
hoogste notering7
aantal weken8
uitleg bij deze tabel
Sting (artiestennaam van Gordon Sumner) scoorde in 1985 zijn eerste Top 40-hit zonder zijn maatjes van The Police. "If You Love Somebody Set Them Free" kwam echter niet verder dan een teleurstellende 35ste plaats. Opvolger "Love Is the Seventh Wave" was het eerste echte succes van de singer/songwriter (#7). De derde single van het album "The Dream of the Blue Turtles" werd "Russians". De melodie is van een klassieke compositie van Sergei Prokofiev ("Lieutenant Kije").

"Russians" was op 7 december 1985 de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 40. Het werd echter niet de grootste hit die destijds binnenkwam, die eer ging naar de uiteindelijke #1-hit "A Good Heart" van Feargal Sharkey. De top 10 werd met speels gemak bereikt, maar eenmaal in de top 10 beland, was de piek al bijna bereikt. "Russians" werd net als zijn voorganger "Love Is the Seventh Wave" een #7-hit. Met "Russians" ging uiteindelijk net zo snel bergafwaarts als dat het bergopwaarts was gegaan en na acht weken was het voorbij met het succes. In Frankrijk werd "Russians" een #2-hit, maar in de rest van de wereld werd de top 10 niet of nauwelijks gehaald.

"Russians" was de laatste hit van het album; opvolger "Fortress Around Your Heart" wist de Top 40 niet te halen. Het album "...Nothing Like the Sun" bleek een waardige opvolger te zijn met klassiekers als "Englishman in New York" en "Fragile".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten