maandag 11 februari 2013

Ugly Kid Joe - Cats in the Cradle

De Amerikaanse folkzanger Harry Chapin was slechts 38 jaar oud toen hij op 16 juli 1981 overleed aan een auto-ongeluk. Zeven jaar voor zijn dood scoorde hij zijn enige nummer 1-hit in de Verenigde Staten met "Cats in the Cradle". In 1993, twaalf jaar na de dood van Chapin, werd "Cats in the Cradle" in Nederland een hit, maar dan in de versie van Ugly Kid Joe, een Amerikaanse hardrockband die een jaar daarvoor doorbrak met "Everything About You".

artiestUgly Kid Joe
titelCats in the Cradle
van het albumAmerica's Least Wanted
jaar1993
geschreven doorHarry Chapin
Sandy Chapin
geproduceerd doorMark Dodson
voorganger-
opvolger-
hoogste notering14
aantal weken12
uitleg bij deze tabel
In de tabel staat dat "Cats in the Cradle" geen voorganger kent die op het album "America's Least Wanted" staat. Daar valt over te discussiƫren: "Everything About You" stond wel op dat album, maar in een andere versie dan de hitversie die op de EP "As Ugly as They Wanna Be" stond. Dus is "Cats in the Cradle" in feite de enige hit van het album, dat nergens echt goed werd verkocht. "Cats in the Cradle" is echter wel een grote klassieker geworden, die nog steeds regelmatig gedraaid wordt op Radio Veronica.

In de Top 40 verliep het succes echter moeizaam. De plaat stond drie weken in de Tipparade voordat hij binnenkwam op #34 in de Top 40. De volgende vijf weken steeg "Cats in the Cradle" alleen maar, maar kon het een plek in de top 10 niet afdwingen. #14 was de pieknotering voor "Cats in the Cradle" en daar stond de plaat drie weken, waarna de plaat gestaag naar beneden zakte en na twaalf weken was het gedaan met "Cats in the Cradle" en daarmee ook met Ugly Kid Joe.

De band wist geen derde hit te scoren in Nederland en moet het dus doen met hitnoteringen met "Everything About You" en "Cats in the Cradle". Waar eerstgenoemde tot #5 kwam, stond het negen weken genoteerd en op dat gebied werd het afgetroefd door "Cats in the Cradle", dat twaalf weken in de Top 40 stond en op #65 staat in de jaarlijst van 1993.

 
Meest succesvolle NIET-top 10-hits van 1993
#
hp
aw
artiest
titel
1
13
18
Robin S
Show Me Love
2
14
17
Bon Jovi
Bed of Roses
3
12
11
Usura
Open Your Mind
4
14
12
Ugly Kid Joe
Cats in the Cradle
5
13
11
Def Dames Dope
Ain't Nothing to it


Geen opmerkingen:

Een reactie posten