maandag 28 januari 2013

Nelly Furtado - Say It Right

Het album "Loose" kwam maar moeizaam op gang, maar na "All Good Things (Come to an End)" is het album uitgegroeid tot een wereldwijd succes. "All Good Things (Come to an End)" werd in Nederland de eerste #1-hit van Nelly Furtado en "Say It Right", de vierde single van het album, kreeg de zware taak het succes te evenaren. De bovenste plek werd niet gehaald, maar "Say it Right" werd wel de langstgenoteerde Top 40-hit van Nelly Furtado op dat moment.

artiestNelly Furtado
titelSay It Right
van het albumLoose
jaar2007
geschreven doorNelly Furtado
Nate Hills
Tim Mosley
geproduceerd doorDanja
Timbaland
voorgangerAll Good Things (Come to an End)
opvolgerTe Busque
hoogste notering2
aantal weken20
uitleg bij deze tabel
En in Engeland schreef de plaat indrukwekkendere geschiedenis: het haalde de tiende plek in de hitlijsten, zonder dat de plaat op single was uitgebracht. Dat was destijds een record, maar ook een signaal dat de fysieke single in Engeland zijn eindtijd naderde. "Say It Right" is een popplaat met R&B-invloeden die geschreven is door Nelly Furtado, Danja en Timbaland. Laatstgenoemde nam zowat het gehele album achter de schermen voor zijn rekening.

"Say It Right" werd op 31 maart 2007 de achtste Alarmschijf voor Nelly Furtado en de derde achtereenvolgende. Op 7 april 2007 kwam de plaat binnen op #37 in de Top 40, waarna "Say It Right" in één klap naar #14 steeg. Nooit eerder steeg een plaat van Nelly Furtado zo snel. De top 5 was ineens een kwestie van tijd en na het succes van "All Good Things (Come to an End)" leek "Say it Right" de volgende #1-hit te worden voor Nelly Furtado. Beyoncé en Shakira stonden succes echter in de weg door met "Beautiful Liar" van #4 naar #1 te stijgen, waardoor Nelly Furtado genoegen moest nemen met een tweede plaats. Daar stond Nelly Furtado vier weken, net zo lang als "All Good Things (Come to an End)", hoewel dat geen opeenvolgende reeks van vier weken was. Daarna ging "Say It Right" tergend langzaam de top 10 uit, waardoor de plaat zeer succesvol werd. Toen "Say It Right" eenmaal de top 10 uit was, ging het hard en na twintig weken was het einde verhaal. Mede dankzij de veertien weken dat de plaat in de top 10 stond, kwam "Say It Right" op de vierde plaats in de jaarlijst van 2007 terecht, waardoor het de meest succesvolle niet-#1-hit van dat jaar werd. In de Verenigde Staten werd de plaat wel een #1-hit, de tweede na "Promiscuous" een jaar daarvoor.

"Say It Right" stond op een gegeven moment gelijktijdig met "Give it to Me" in de top 10. Op die plaat is Timbaland de hoofdartiest, met Nelly Furtado en Justin Timberlake als featured artists. Van het album "Loose" wist alleen "Te Busque" nog de top 10 te halen. De samenwerking met de Colombiaanse zanger Juanes haalde de vierde plaats in de zomer van 2007.

Radio Veronica 00's Top 500 in 2012
246DJ Jurgen - Higher & Higher
247Nelly Furtado - Say It Right
248Nickelback - Photograph

Geen opmerkingen:

Een reactie posten