zondag 20 januari 2013

Alice Cooper - Elected!

Op 2 december 1972 maakten we in de Nederlandse Top 40 kennis met een 24-jarige rocker die in de jaren daarna uitgroeide tot een cultheld. Met zijn eerste Top 40-hit wilde hij het publiek overtuigen om op hem te stemmen in plaats van Richard Nixon als president van de Verenigde Staten. Daar slaagde hij niet in, maar het werd wel een megahit in de Top 40: "Elected" van Alice Cooper. Na ruim veertig jaar is het nog steeds een klassieker.

artiestAlice Cooper
titelElected!
van het albumBillion Dollar Babies
jaar1972
geschreven doorAlice Cooper
Neal Smith
Michael Bruce
Dennis Dunaway
Glen Buxton
geproduceerd doorBob Ezrin
voorganger-
opvolgerHello Hurray
hoogste notering5
aantal weken15
uitleg bij deze tabel
Op 4 februari 1948 zag Alice Cooper (echte naam Vincent Damon Furnier) het levenslicht in het Amerikaanse Detroit. Zijn carrière begon reeds in 1963, maar in 1972 werd hij pas bekend bij het grote publiek. In de zomer kwam hij nog niet verder dan de Tipparade met "School's Out", maar aan het einde van 1972 was alsnog de eerste Top 40-hit een feit: "Elected".

Zijn doorbraak heeft hij te danken aan productiefenomeen Bob Ezrin, die met dit werk ook was doorgebroken als producer. "Elected!" was de eerste single van het #1-album "Billion Dollar Babies". Het album stond maar liefst negen weken op de eerste plek en werd het meest succesvolle album van 1973. De hardrockplaat kwam in de beginperiode van de populariteit van het genre binnen op #28 in de Top 40. Dat gebeurde op 2 december 1972. In diezelfde week kwamen Michael Jackson ("Ben") en André van Duin ("Het Bananenlied") met uiteindelijke klassiekers binnen in de Nederlandse hitlijsten. Al snel was de vijfde plek bereikt, maar daar stond de plaat vier weken zonder ooit verder te komen. In die weken stond "Crazy Horses" van The Osmonds op #1 en "Ben" van Michael Jackson op #2. Na het verblijf van "Elected!" op #5 (wat afgerond een maand duurde) zakte de plaat langzaam naar de afgrond en na vijftien weken (destijds een lange periode voor een plaat die de top 3 niet haalde) was het afgelopen.

Maar met het hitsucces van Alice Cooper was dat allerminst! "School's Out" werd opnieuw uitgebracht en haalde in 1973 nog de zesde plaats (alleen komt die plaat van een ander album, waardoor hij niet in de tabel staat). De echte opvolger, "Hello Hurray", kwam binnen toen "School's Out" nog in de top 20 stond. Ook "Hello Hurray" bleef op #6 steken. Het succes van "Elected!" werd niet verbeterd, maar wel geëvenaard door "Halo of Flies" in 1973.

Radio 2 Top 2000 van 2012
1617John Mayer - Perfectly Lonely
1618Alice Cooper - Elected
1619Madonna - Live to Tell


Geen opmerkingen:

Een reactie posten