donderdag 3 januari 2013

Paul Weller - Wild Wood

Hoeveel platen zijn er in het verleden geweest die dankzij een TV-commercial een hit werden? Als je dat bij gaat houden, ben je na vijf minuten alweer de tel kwijt en dan heb je ze nog lang niet allemaal gehad. In 2000 zorgde een reclamespotje voor Brandbier voor de eerste Top 40-hit voor Paul Weller sinds "You Do Something to Me" uit 1996. De track heette "Wild Wood" en stond in 1993 op het gelijknamige album. In de Nederlandse Top 40 had de plaat weinig succes, maar ook in Nederland is het een klassieker geworden die zo nu en dan op Radio Veronica of Arrow Classic Rock te horen is.

artiestPaul Weller
titelWild Wood
van het albumWild Wood
jaar2000
geschreven doorPaul Weller
geproduceerd doorPaul Weller
Brendan Lynch
voorganger-
opvolger-
hoogste notering38
aantal weken2
uitleg bij deze tabel
Paul Weller, ex-zanger van The Jam ("A Town Called Malice") en Style Council ("Shout to the Top", "Have You Ever Had it Blue"), had in 1996, tien jaren na zijn laatste hit met Style Council een onverwachte hit met "You Do Something to Me". Groot werd de hit niet (#29), maar het is niet in de vergetelheid geraakt. Dat geldt ook niet voor de tweede solohit van Paul Weller in de Top 40, die weer vier jaar later kwam. Ook "Wild Wood" werd geen grote hit, maar is wel een verdienstelijke klassieker geworden.

"Wild Wood" kwam op 27 mei 2000 binnen in de Top 40, na drie weken in de onderste regionen van de Tipparade te hebben gebivakeerd. Een week later bleef de plaat op de plek van binnenkomst (#38) staan en daarna was het alweer afgelopen en heeft de hit welgeteld zes punten verzameld. Dat hoeft niet alles te zeggen over in hoeverre het een klassieker: "Trouble" van Coldplay en "Not That Kind" van Anastacia presteerden dat jaar nog slechter en zijn mogelijk bekendere hits. Daarbij de aantekening dat laatstgenoemde begin 2001 opnieuw in de Top 40 kwam.

Van Paul Weller hebben we na "Wild Wood" niks meer vernomen op muzikaal gebied in Nederland. Met zijn leeftijd (54 jaar) zal het ook moeilijk worden om nog een keer de hitlijsten (stilletjes) te bestormen. Het album "Sonik Kicks" werd in maart 2012 uitgebracht, zonder succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten