zondag 20 januari 2013

Alexander O'Neal - Fake

Op 1 augustus 1987 maakten we in de Top 40 kennis met Alexander O'Neal, die toen al 33 jaar was. Meestal zijn artiesten die op zo'n hoge leeftijd hun debuut maken, geen blijvertjes in de Top 40. Dat gold ook voor O'Neal, die met zijn debuut zijn grootste hit scoorde, hoewel de andere drie hits niet veel voor "Fake" onderdeden. Het was echter laatstgenoemde dat als enige de top 15 haalde en de grootste klassieker van de Amerikaanse R&B-zanger was.

artiestAlexander O'Neal
titelFake
van het albumHearsay
jaar1987
geschreven doorJames Harris III
Terry Lewis
geproduceerd doorTerry Lewis
Jimmy Jam
voorganger-
opvolgerCriticize
hoogste notering15
aantal weken6
uitleg bij deze tabel
Alexander O'Neal begon als zanger in The Time, maar werd door platenbaas Prince (van Warner Bros.) uit de groep geknikkerd, volgens geruchten omdat hij te zwart was. Hij nam in 1987 revanche, door de eerste plaats te halen in de Billboard Hot Black Singles met zijn debuutsingle "Fake", die geschreven is door James Harris III en Terry Lewis. Laatstgenoemde nam met Jimmy Jam aan zijn zijde ook de productie voor zijn rekening.

"Fake" is een catchy R&B-plaat met funky invloeden (de basgitaarlijn), Over de hele wereld deed de single het niet fantastisch, maar in de Top 40 beleefde hij een verdienstelijk debuut met de vijftiende plaats als hoogste notering. Lang kon de plaat niet genieten van succes; na zes weken was "Fake" alweer verdwenen uit de Top 40.

Na "Fake" was Alexander O'Neal nog met drie hits in de Top 40 te vinden. De bekendste daarvan, "Criticize", haalde eind 1987 de zeventiende plaats. "Never Knew Love Like This" (1988) en "All True Man" (1991) bereikten #16, waardoor alle hits van O'Neal even groot werden.

Radio Veronica Top 1000 van 2012
492Feargal Sharkey - A Good Heart
493Alexander O'Neal - Fake
494Christopher Cross - Sailing


Geen opmerkingen:

Een reactie posten