zondag 20 januari 2013

New Kids on the Block - Tonight

De jaren '90 was onder andere het decennium van de boybands. De meest succesvolle jongensgroepen waren The Backstreet Boys, Take That en Boyzone. Maar de eerste boyband die in de jaren '90 doorbrak, heeft zelfs in 1989 een paar weekjes in de Top 40 gestaan. Maar in 1990 was de definitieve doorbraak, met als hoogtepunt "Tonight". We hebben het over de Amerikaanse groep New Kids on the Block.

artiestNew Kids on the Block
titelTonight
van het albumStep by Step
jaar1990
geschreven doorMaurice Starr
Al Lancelotti
geproduceerd doorMaurice Starr
voorgangerStep by Step
opvolgerLet's Try it Again
hoogste notering4
aantal weken11
uitleg bij deze tabel
In 1984 werd New Kids on the Block opgericht, maar het duurde tot 1989 voordat de groep succes ging boeken. Toen bestond de Amerikaanse boyband uit de broers Jordan en Jonathan Knight, Joey McIntyre, Donnie Wahlberg en Danny Wood. Mark Wahlberg (later bekend als Marky Mark) en Jamie Kelly hadden de groep destijds verlaten. Met de eerste Top 40-hit "You Got it (The Right Stuff)" werd in het laatste jaar van de jaren '80 de 28ste plaats gehaald, waarna opvolgers "I'll Be Loving You (Forever)" en "Hangin' Though" haalden de Top 40 ook, maar werden geen top 10-hits. Het album daarna, "Step by Step", werd het meest succesvolle album. De titeltrack bleef in de zomer van 1990 op #12 steken, waarna opvolger "Tonight" de eerste top 10-hit werd.

"Tonight" werd geschreven en geproduceerd door Maurice Starr, die ook de man was achter "Candy Girl", een #13-hit van New Edition uit 1983, en zowat alle andere hits van New Kids on the Block. Bij het schrijven kreeg hij assistentie van de vrijwel onbekende Al Lancelotti. "Tonight" opent als ballad, maar bij het refrein wordt de knop 180 graden omgeslagen. In de plaat wordt 24 keer het woord tonight gebruikt, waardoor het snel in je hoofd zit en het waarschijnlijk om die reden een grote hit is geworden. Op 8 september 1990 kwam "Tonight" op #32 binnen in de Top 40. De plaat steeg gestaag door naar de top 10 en daarna was de top 5 snel bereikt. "Verdammt Ich Lieb' Dich" van Matthias Reim, "I've Been Thinking About You" van London Beat en "Nah Neh Nah" van Vaya con Dios stonden echter een top 3-notering in de weg. Na twee weken op #4 te hebben gestaan, zakte "Tonight" (verder verloop: 7-12-18-39) als een baksteen uit de Top 40, maar met elf weken is "Tonight" vandaag de dag de meest succesvolle Top 40-hit van New Kids on the Block.

Na "Tonight" werden nog vier Top 40-hits gescoord. Na 1992 was het afgelopen met het succes van New Kids on the Block, maar de boyband was zijn tijd ver vooruit. Pas na het succes van NKOTB braken boybands als Take That, Backstreet Boys en Boyzone pas door.

Radio Veronica 90's Top 750 in 2012
468Dario G - Carnaval de Paris
469New Kids on the Block - Tonight
470Bon Jovi - This Ain't a Love Song


Geen opmerkingen:

Een reactie posten