zondag 6 januari 2013

Sheena Easton - For Your Eyes Only

De Top 40 werd eind 2012 gedomineerd door de titelsong van de gelijknamige James Bond-film, die in die tijd uit werd gebracht: "Skyfall" van Adele. De plaat stond zes weken op #1 en werd de tweede Bond-hit die de eerste plaats haalde. Voor de eerste #1-hit moeten we terug naar 1981. "For Your Eyes Only" (de twaalfde James Bond-film uit de geschiedenis, met Roger Moore als James Bond) werd op de soundtrack voorzien van een zangeres die eerder dat jaar een verdienstelijk debuut kende met "Morning Train". "For Your Eyes Only" stond echter niet zo lang op #1 als "Skyfall".

artiestSheena Easton
titelFor Your Eyes Only
van het albumFor Your Eyes Only OST
jaar1981
geschreven doorBill Conti
Mick Leeson
geproduceerd doorChristopher Neil
Bill Conti
voorganger-
opvolger-
hoogste notering1
aantal weken11
uitleg bij deze tabel
Sheena Easton werd op 27 april 1959 geboren in het Schotse Bellshill als Sheena Orr. Ze is geïnspireerd door Barbra Streisand en in het jaar na de onverwachte comeback van haar grote voorbeeld (in 1980 met #1-hit "Woman in Love") was het haar beurt om door te breken. Debuuthit "Morning Train" werd in 1980 al in de Britse Eilanden uitgebracht als "9 to 5" en pas een jaar later was de rest van de wereld aan de beurt. Omdat Dolly Parton destijds ook al een hit had met "9 to 5", werd de titel gewijzigd in "Morning Train" en werd het in Nederland een #14-hit. Opvolger "For Your Eyes Only" eindigde dertien plaatsen hoger.

Op 15 augustus 1981 kwam "For Your Eyes Only" binnen op #26 in de Top 40. Twee weken later was de plaat in de top 10 te vinden en maakte het jacht op de toen door Rubberen Robbie met "De Nederlandse Sterre Die Strale Overal" bezette #1-positie. Op 12 september 1981 werd "For Your Eyes Only" de eerste Bond-#1-hit aller tijden. Een inmiddels vergeten plaat van Ottawan ("Hands Up (Give Me Your Heart)" steeg toen van #3 naar #2, maar dat kon Sheena Easton niet deren. Een week later, toen "For Your Eyes Only" nog altijd op #1 stond, steeg "Why Tell Me Why" van Anita Meyer van #7 naar #2 en dat was een week later de doodsteek voor de Schotse popdiva. "For Your Eyes Only" was toen op weg naar de uitgang en in de week dat de plaat was verdwenen, stond "Why Tell Me Why" nog altijd op #1. In Engeland haalde "For Your Eyes Only" de achtste plek en in de Verenigde Staten eindigde het vier plaatsen hoger. In Noorwegen en Zwitserland boekte Sheena, net als in Nederland, een #1-hit met de James Bond-klassieker.

Sheena Easton scoorde daarna tot 1991 nog zeven hits, die geen van allen de top 10 haalden. Daarmee heeft ze negen Top 40-hits op haar naam staan, waarvan één een top 10-hit werd. Dat was dus "For Your Eyes Only".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten