zondag 20 januari 2013

Cutting Crew - (I Just) Died in Your Arms

In 2007 stond "Relax (Take it Easy)" van de Britse zanger Mika zeven weken op de eerste plaats. Hij werd destijds geroemd om zijn vernieuwende stijl, maar daarmee werd "Relax (Take it Easy)" onrecht gedaan. Het intro bevat namelijk een sample van een klassieker uit 1986. Die plaat wist de eerste plek weliswaar bij lange na niet te halen, maar is (net als "Relax") een grote klassieker geworden. Het gaat hier om Cutting Crew, met de enige hit "(I Just) Died in Your Arms)".

artiestCutting Crew
titel(I Just) Died in Your Arms
van het albumBroadcast
jaar1986
geschreven doorNick Van Eede
geproduceerd doorJohn Jansen
Terry Brown
Cutting Crew
voorganger-
opvolger-
hoogste notering9
aantal weken7
uitleg bij deze tabel
Cutting Crew is een Britse band die ten tijde van "(I Just) Died in Your Arms" bestond uit zanger Nick van Eede, gitarist Kevin MacMichael, bassist Colin Faley, drummer Martin "Frosty" Beetle en toetsenist Tony Moore. De band werd geformeerd in 1985, een jaar voordat "(I Just) Died in Your Arms" een hit werd. In 1986 werd het debuutalbum "Broadcast" gereleased, waar critici verschillend over dachten, maar over één track waren ze het unaniem eens: dat is met afstand de beste track op het album: "(I Just) Died in Your Arms".

De plaat opent met een pakkende synthesizer, waarna Cutting Crew gelijk opent met het refrein. De videoclip heeft een gedeelte in zwart-wit en één in kleur. Het zwart-witgedeelte lijkt op een making of, terwijl de kleurgedeelte in een heel andere opstelling te zien is (daar hebben ze namelijk geen microfoon voor zich). Op 8 november 1986 zag "(I Just) Died in Your Arms" het levenslicht in de Top 40. Op die datum kwamen overigens meer klassiekers binnen in de Nederlandse hitlijsten, maar daarover maandag meer. De plaat wist in vier weken tijd gestaag te stijgen naar de negende plek, verbleef daar voor twee weken, waarna de afgang al snel een feit was. De plaat wist het zeven weken vol te houden. "(I Just) Died in Your Arms" wist dan ook niet de bovenste 100 van de jaarlijst te halen. In Canada, Finland, Noorwegen en de Verenigde Staten werd de plaat een #1-hit.

Na "(I Just) Died in Your Arms" heeft Cutting Crew geen hits meer gescoord en in 1993 ging de band dan ook uit elkaar. Sinds 2005 is Cutting Crew echter weer bij elkaar, maar in een andere bezetting. Gitarist Kevin MacMichael kon de heroprichting niet meer meemaken, hij stierf op 31 december 2002 op 51-jarige leeftijd aan longkanker.

Radio Veronica Top 1000 van 2012
747New Radicals - You Get What You Give
748Cutting Crew - (I Just) Died in Your Arms
749Bruce Springsteen - Hungry Heart

Radio Veronica 80's Top 880 van 2012
547Michael Jackson - Bad
548Cutting Crew - (I Just) Died in Your Arms
549Europe - Carrie


Geen opmerkingen:

Een reactie posten