woensdag 20 februari 2013

Europe - Rock the Night

En daar was Europe. Voor 1986 scoorde de Zweedse hardrockband alleen in eigen land met "Rock the Night" (#4 in 1985), maar in dat jaar beleefde de band zijn internationale doorbraak met "The Final Countdown" (#1 in 25 landen, waaronder Nederland). Europe kreeg daarna de lastige taak om dat succes een verdienstelijk vervolg te geven (vergelijkbaar was bijna onmogelijk) en daar slaagde de band aardig in. "Rock the Night" werd internationaal uitgebracht en werd in zes landen een top 10-hit.

artiestEurope
titelRock the Night
van het albumThe Final Countdown
jaar1986
geschreven doorJoey Tempest
geproduceerd doorKevin Elson
voorgangerThe Final Countdown
opvolgerCarrie
hoogste notering6
aantal weken9
uitleg bij deze tabel
Aan de top komen is moeilijk, er blijven nog moeilijker. "The Final Countdown" werd een wereldwijde megahit en na die plaat was Europe in veel landen niet meer in de buurt gekomen van de heilige notering in alle hitlijsten. De tweede single van het album dat eveneens "The Final Countdown" is getiteld, werd "Rock the Night". Een jaar daarvoor was het de soundtrack van de Zweedse film "On the Loose".

Toen "Rock the Night" werd uitgebracht, was John Norum op gitaar vervangen door Kjell Hilding Lövbom (artiestennaam Kee Marcello). Dit omdat eerstgenoemde niet blij was met de imagowijziging van de band. De keyboard domineerde en de band was te commercieel geworden, aldus Norum. Afijn, "Rock the Night" kwam op 29 november 1986 binnen in de Top 40 op #33. "The Final Countdown" stond op dat moment voor de zestiende en laatste week in de Top 40. Drie weken later was de zesde plaats al een feit, maar "Rock the Night" kreeg concurrentie van "Don't Give Up" van Peter Gabriel en Kate Bush, "War" van Bruce Springsteen & The E. Street Band en "Showing Out" van Mel & Kim in de strijd om de top 5. Die wist Europe niet te winnen en hoe snel "Rock the Night" omhoog ging, zo snel ging de plaat ook weer omlaag. Na negen weken was "Rock the Night" verdwenen uit de Top 40.

De opvolger van "Rock the Night" werd "Carrie", dat de dertiende plaats haalde in de Top 40. "Rock the Night" verscheen in 2007 in de Nintendo DS-game "Guitar Hero: On Tour".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten