donderdag 10 juli 2014

De allereerste top 10

2 januari 1965 was een historische datum in de geschiedenis van zeezender Radio Veronica en voor de Nederlandse muziekliefhebbers. De Top 40 was namelijk officieel geboren. De luisteraars beleefden de primeur tussen 14:00 uur en 16:00 uur. Meteen werd duidelijk wie de toon zetten op muzikaal gebied, want The Beatles, The Rolling Stones én The Supremes stonden drie keer genoteerd. Roy Orbison en Jim Reeves volgden met twee noteringen. Maar wat waren de tien grootste hits in de allereerste week dat de Top 40 verscheen? Het antwoord wordt gegeven in dit artikel.

Nummer 10: The Rolling Stones - Time Is on My Side
De Amerikaanse trombonist Kai Winding (1922-1983) was in 1963 de eerste die het door Norman Meade (1930-2011) geschreven "Time Is on My Side" opnam, maar The Rolling Stones waren de eerste act die er bekend mee werden. Het betekende een tiende plaats in de eerste Top 40 en daarmee gelijk de eerste top 10-hit voor The Stones, die er later nog 30 aan toe zouden voegen. Ook me "Tell Me" (#16) en "Little Red Rooster" (#21) stonden The Rolling Stones genoteerd in de Top 40.

Nummer 9: Julie Rogers - The Wedding (La Novia)
Voor Julie Rogers werd de Top 40 net op tijd geboren. De Britse zangeres was met "The Wedding" dalende en scoorde daarna geen hits meer. Haar prestatie om in de allereerste top 10 te staan, zal niemand haar ooit afnemen. Het opmerkelijke aan "The Wedding" is dat Julie Rogers zelf protestants is, maar deze plaat gaat over een katholiek huwelijk en dit lied bevat zelfs de woorden Ave Maria. Over de hele wereld staat Julie Rogers bekend als eendagsvlieg, dus dat was in Nederland hoogstwaarschijnlijk ook het geval geweest als de Top 40 eerder was opgericht.

Nummer 8: Cliff Richard - I Could Easily Fall (In Love with You)
Negen top 10-hits is een op het oog magere prestatie voor iemand met de staat van dienst van Cliff Richard. Ook in dat geval speelde de oprichtingsdatum van de Top 40 een rol, want zijn hoogtijdagen vonden plaats in de periode 1958-1963. Desondanks stond hij in de allereerste Top 40 op #8 met "I Could Easily Fall (In Love with You)". Uiteindelijk wist deze plaat nog tot nummer 4 te komen in de Top 40. Cliff Richard zou later nog drie nummer 1-hits scoren, namelijk "Congratulations" (1968), "Power to All Our Friends" (1973) en "Living Doll" in samenwerking met The Young Ones (1986).

Nummer 7: Gert en Hermien Timmerman - In der Mondhelle Nacht
In 1963 stapte Gert Timmerman in het huwelijksbootje met Hermien van der Weide. Sindsdien vormen ze een artiestenduo. Hun bekendste lied was "Shalalalie Shalalala (Alle Duiven op de Dam)", maar dat had in 1972 bij lange na niet het succes dat "In der Mondhelle Nacht" medio jaren '60 wel had. In de Top 40 begon de plaat op #7 en hoger was het nooit gekomen. In 1999 eindigde het huwelijk en in 2003 overleed Hermien op 59-jarige leeftijd.

Nummer 6: Willeke Alberti - Mijn Dagboek
Voor de statistieken is het jammer dat Willeke Alberti in 2014 met haar zoon Johnny de Mol de Top 40 niet haalde met "De Glimlach van een Kind". Anders was ze van alle artiesten die op 2 januari 1965 in de Top 40 stond, de allereerste die in de jaren '10 eveneens genoteerd stond. In 1965 maakte ze haar debuut in de Top 40 met "Mijn Dagboek", dat nog naar de vierde plaats wist te stijgen. Willeke Alberti wist nog twee keer de tweede plaats te halen, namelijk met "Dat Afgezaagde Zinnetje" (duet met vader Willy Alberti) en met "Gebabel" (duet met Paul de Leeuw) in 1992

Nummer 5: Imca Marina - Harlekino
Als je Hendrikje Bijl heet en je wil een carrière starten als zangeres, kun je beter een artiestennaam bedenken. Haar tweede voornaam is Imca en haar moeder heette Marina en zo is ze op de artiestennaam Imca Marina gekomen. Ze wist in 1975 de vierde plaats te halen met "Vino (Waar Blijft de Wijn)". Tien jaar daarvoor stond "Harlekino" een plaats lager genoteerd en hoger zou ze daarmee nooit komen. "Santo Domingo" werd later in 1965 eveneens een top 10-hit. In 2014 kreeg ze een hartaanval op vakantie, maar daarvan wist ze te herstellen.

Nummer 4: Adamo - Dolce Paola
Adamo is met name bekend om "Vous permettez, monsieur?", maar die plaat werd in 1964 geboren en zodoende heeft het niet in de Top 40 gestaan. Dat gebeurde wel met  "Dolce Paola", dat op #4 stond op 2 januari 1965 en nooit hoger zou komen. De in Italië geboren Belg werd in 2001 geridderd door Koning Albert II, waardoor hij sindsdien door het leven gaat als Salvatore ridder Adamo. Dat Adamo vandaag de dag nog leeft, mag een medisch wonder genoemd worden. Hij kreeg als kind namelijk in 1950 een ernstige hersenvliesontsteking, in 1984 werd hij getroffen door een hartaanval en in 2004 kreeg hij een hersenbloeding.

Nummer 3: Roy Orbison - Pretty Woman
Eén van de bekendste platen die die week genoteerd stond, was "Pretty Woman" van Roy Orbison. Het wist het succes van zijn absolute doorbraak in 1961 met "Running Scared" ruimschoots te overtreffen en het werd wereldwijd een enorm grote hit. In Nederland bleef de plaat steken op de derde plaats en hoger zou hij in zijn carrière nooit meer komen. Roy Orbison overleed onverwachts op 6 december 1988 aan een hartaanval. Hij werd 52 jaar oud. In 1989 werd "You Got it", de eerste single van wat zijn comebackalbum had moeten worden, uitgebracht. Het wist de hoogste notering van "Pretty Woman" te evenaren.

Nummer 2: Lucille Starr - The French Song (Quand le soleil dit bonjour aux montagnes)
In Franstalige landen heette deze plaat "Quand le soleil dit bonjour aux montagnes", maar omdat die titel te moeilijk zou zijn voor de niet-Franstalige landen, is "The French Song" daaraan toegevoegd. Onder de titel "The French Song (Quand le soleil dit bonjour aux montagnes)" wist de Canadese zangeres Lucille Starr, na vijf weken op de tweede plaats te hebben gebivakkeerd, naar de eerste plaats te stijgen. Toen stond opvolger "Colinda / Crazy Arms", dat uiteindelijk de derde plek zou bereiken, ook al genoteerd. Daarna wist Starr geen successen meer te boeken.

Nummer 1: The Beatles - I Feel Fine
In de allereerste Top 40 waren The Beatles koploper én hekkensluiter. "I Should Have Known Better" begon (en eindigde) op #40 en "If I Fell" stond op #25. Maar met "I Feel Fine" scoorden The Beatles in de allereerste Top 40 hun eerste van zestien nummer 1-hits. "I Feel Fine" heeft uiteindelijk vijf weken op de eerste plaats gestaan, waarna het van de troon werd gestoten door Lucille Starr. Later in 1965 zouden The Beatles nog 25 weken de eerste plaats bezetten in de Top 40.

1The Beatles - I Feel Fine
2Lucille Starr - The French Song (Quand le soleil dit bonjour aux montagnes)
3Roy Orbison - Pretty Woman
4Adamo - Dolce Paola
5Imca Marina - Harlekino
6Willeke Alberti - Mijn Dagboek
7Gert en Hermien Timmerman - In der Mondhelle Nacht
8Cliff Richard - I Could Easily Fall (In Love with You)
9Julie Rogers - The Wedding (La Novia)
10The Rolling Stones - Time Is on My Side

Geen opmerkingen:

Een reactie posten