vrijdag 4 juli 2014

Skunk Anansie - Weak

Klassiekers in het alternatieve rockgenre hebben meestal de eigenschap dat ze ten tijde van uitbrengen geen grote hits werden, maar uiteindelijk blijkt iedereen het toch te kennen. Dat was vooral vaak het geval bij platen die voor 1999 zijn uitgebracht, omdat die platen uit het tijdperk komen dat de Top 40 puur gebaseerd was op verkoopcijfers en alternatieve platen worden meestal niet vaak verkocht. Dat was ook het geval bij "Weak" van Skunk Anansie. Tegenwoordig is deze plaat bijna dagelijks te horen op de Radio Veronica's van deze wereld, maar toen het in 1995 werd uitgebracht, was nummer 35 de hoogste notering. Het is dus toch een klassieker geworden.

Skunk Anansie
De Britse band Skunk Anansie werd in 1994 opgericht met leadzangeres Skin, gitarist Ace, gitarist/bassist Cass en drummer Robbie France. De naam van de band is gebaseerd op de West-Indiaanse volksverhalen van de spin Anansi. Het woord Skunk (stinkdier) werd toegevoegd om de naam wat rauwer te maken. Al snel nam de band zijn debuutalbum "Paranoid and Sunburnt" op, dat een succesje werd in Engeland en een bescheiden hitje in Nederland. De laatste single van het album kreeg als eerste bekendheid in Nederland, namelijk "Weak". Het unieke aan Skunk Anansie is frontwoman Skin. Een kale, donkere frontwoman is namelijk nogal uniek in de alternatieve rockscene en die eigenschappen geven Skunk Anansie veel herkenbaarheid.

Bescheiden hitje
"Weak" werd door de hele band Skunk Anansie geschreven en geproduceerd door Sylvia Massy, die in 1993 de top 20-hit "Three Little Pigs" van Green Jellÿ produceerde. "Weak" werd in 1995 in de hitlijsten bepaald geen groot succes, met een nummer 20-notering in Engeland en een nummer 35-notering in Nederland. Desondanks is "Weak" razend populair op festivals en wordt het tegenwoordig beschouwd als het populairste lied van Skunk Anansie, ondanks het veel grotere succes van "Hedonism (Just Because You Feel Good)" in de hitlijsten. Voor het album "When We Were the New Boys" nam Rod Stewart een cover op van "Weak".

Zwarte feminisme
De muziek van Skunk Anansie wordt door Skin omschreven als clit-rock, een combinatie van heavy metal en zwarte feminisme. Skin wilde daarmee een revolutie veroorzaken, want zwarte leadzangeressen waren nogal uniek in de rockscene. Dat is echter vandaag de dag nog steeds het geval, maar de leadzangeres heeft de band om deze redenen wel een uniek karakter gegeven. Skunk Anansie viel in 2001 uit elkaar en in 2009 kwam de band weer bij elkaar. Dat alles gebeurde met drummer Mark Richardson, die al in 1995 het stokje overnam van Robbie France. Laatstgenoemde overleed in 2012 op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van een gescheurde aorta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten