donderdag 3 juli 2014

Macklemore & Ryan Lewis ft. Wanz - Thrift Shop

"Rappers hebben het over Ik koop dit en Ik koop dat en Ik geef zoveel uit en deze muziek is exact het tegenovergestelde. Ik moedig aan om geld te sparen, een deel van je geld weg te houden, zo min mogelijk uit te geven en er tegelijkertijd zo goed mogelijk uit te zien." Dus heeft Macklemore een track gemaakt waarin hij zijn liefde aan de kringloopwinkels verklaart. Deze opmerkelijke manier van denken in de hiphopscene heeft hem enorm veel succes en naamsbekendheid gegeven, want met "Thrift Shop" kende Macklemore als helft van het duo Macklemore & Ryan Lewis in samenwerking met Wanz het best mogelijke debuut dat te bedenken valt.

Macklemore & Ryan Lewis
Macklemore is de artiestennaam van Ben Haggerty, die op 19 juni 1983 werd geboren in het Amerikaanse Seattle. Hij had van kinds af aan al een liefde voor underground hiphop van onder anderen Wu-Tang Clan en Nas. In 2006 ontmoette hij producer Ryan Lewis (25 maart 1988) en ze besloten met elkaar samen te werken. Dat resulteerde in 2013 tot het debuutalbum "The Heist", waarvan "Thrift Shop" de eerste single was. Het refrein van de plaat werd ingezongen door Wanz (9 oktober 1961). Macklemore en Ryan Lewis waren voor een zanger van het refrein op zoek naar iemand die de sound had van Nate Dogg, een Amerikaanse R&B-zanger die op 15 maart 2011 op 41-jarige leeftijd overleed.

Anders dan anderen
Het intro van "Thrift Shop" duurde 33 seconden, dat is ongewoon lang voor een rapplaat. Daarnaast worden merkkleding en trends afgekraakt en het kopen van goedkope kleding in kringloopwinkels aangemoedigd, waardoor deze track de tegenovergestelde mentaliteit heeft van veel andere hiphopplaten. Het is waarschijnlijk het unieke aan deze plaat dat "Thrift Shop" wereldwijd naar de eerste plaats wist te loodsen, zo ook in Nederland. Voor Macklemore zelf was de nummer 1-notering een verrassing, want hij had nooit verwacht dat een plaat over kleding de eerste plaats zou bereiken.

Doorbraak
"Thrift Shop" werd een nummer 1-hit in de Verenigde Staten, Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Frankrijk, België, Canada, Denemarken, Noorwegen, Ierland, Israël, Libanon, Finland en Nederland. Voor een debuuthit is dat een unieke prestatie. In Nederland sloeg de plaat de Tipparade over om nieuw binnen te komen op #26 in de Top 40. Een week later steeg "Thrift Shop" naar #3 en daarna duurde het met vier weken nog relatief lang voordat het de eerste plaats haalde ten koste van "Just Give Me a Reason" van P!nk en Nate Ruess. "Thrift Shop" stond slechts één week op #1 voordat het werd verslagen door "Julia" van Nick & Simon. "Thrift Shop" zakte van #1 naar #3 en werd daarmee ook ingehaald door "Sonnentanz" van Klangkarussell, dat twee weken later naar #1 zou stijgen.

Van het album "The Heist" kwamen nog de singles "Can't Hold Us", "Same Love" en "White Walls". "Can't Hold Us" wist de vierde plaats te halen in Nederland, waar "Same Love" niet verder kwam dan #13. "White Walls" flopte. Desondanks hebben Macklemore & Ryan Lewis naamsbekendheid opgebouwd, alleen is het zeer de vraag of de opvolger van "The Heist" het succes van dit album kan evenaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten