maandag 7 juli 2014

Top 10: Madonna in de jaren '00

In 1984 debuteerde Madonna met "Holiday" en sindsdien heeft ze tot en met 2009 in elk jaar minstens één week in de Nederlandse hitlijsten staan. In de jaren '00 wist ze met zestien platen de Nederlandse hitlijsten te halen, waarvan er twaalf de top 10 haalden. Ze scoorde drie nummer 1-hits, die bij elkaar vijftien weken de hitlijsten aan wisten te voeren. Madonna was in de jaren '00 dan ook succesvoller dan ooit te voren. Dan nog bedenken dat ze in de jaren '80 en de jaren '90 wereldhits als "Like a Virgin", "Into the Groove", "Papa Don't Preach", "Who's That Girl", "Like a Prayer", "Vogue", "Don't Cry for Me Argentina" en "Frozen" op haar naam had staan. Maar wat waren Madonna's grootste klassiekers uit de jaren '00, volgens de 00's To 750 van Radio Veronica?

1Hung Up
2Music
3American Pie
44 Minutes
5Sorry
6Give it 2 Me
7Don't Tell Me
8Jump
9Miles Away
10Celebration

Nummer 10: Celebration
Haar veertigste nummer 1-hit in de Billboard Dance/Club Play Songs Chart, dus genoeg reden voor een Celebration. Het was de titeltrack van haar Greatest Hits-album en het werd haar 36ste top 10-hit in Nederland uit 54 Top 40-hits. Het werd geschreven en geproduceerd door Madonna en Paul Oakenfold, een Britse DJ. Het was daarmee een dance-track in de lijn van "Hung Up, "Get Together" en "Jump". Het is tot op de dag van vandaag de laatste top 10-hit voor Madonna. "Gimme All Your Luvin'" werd in 2012 haar 55ste Top 40-hit en daarmee staat ze op gelijke hoogte met recordhouder BZN.

Nummer 9: Miles Away
"Miles Away", over een relatie tussen twee personen die ver van elkaar vandaan gevestigd zijn, is geïnspireerd door het huwelijk dat Madonna had met de Brit Guy Ritchie. Het was de derde single van het album "Hard Candy" en de aandacht voor deze track groeide na de Sticky & Sweet Tour, het bijbehorende tournee van het album. Toen was echter nog niet duidelijk dat "Miles Away" daadwerkelijk de derde single werd. Het gebeurde en "Miles Away" haalde de tiende plaats.

Nummer 8: Jump
Oorspronkelijk zou "Jump" de derde single geweest moeten zijn van "Confessions on a Dance Floor", maar uiteindelijk viel de keuze op "Get Together". Uiteindelijk werd "Jump" de vierde single en het bleek succesvoller dan "Get Together". Waar laatstgenoemde op nummer 13 bleef steken in Nederland, haalde "Jump" de zesde plaats. Het wist echter niet de Amerikaanse hitlijsten te halen, want daar is dancemuziek minder populair dan in Europa. De videoclip werd geschoten in Tokio toen ze nog tijd had voor opnames tijdens de Confessions Tour aldaar.

Nummer 7: Don't Tell Me
Het gebeurde regelmatig in de herfst van 2000: aanschaffers van het album "Music" brachten de cd terug, want de muziek haperde bij track 7. De realiteit was dat het album niet kapot was, maar dat die haperingen een onderdeel waren van de track "Don't Tell Me". "Don't Tell Me" is een country-georiënteerde plaat met electro-invloeden die werd geschreven door haar zwager Joe Henry. Het haalde rond de jaarwisseling 2000/2001 de twaalfde plaats in de Top 40 met dank aan veel airplay op de radio. In de Mega Top 100 (alleen op verkoop gebaseerd) eindigde het op #26.

Nummer 6: Give it 2 Me
"Give it 2 Me" werd in 2008 de tweede single van het album "Hard Candy". In Nederland bleef door toedoen van deze plaat de fraaie reeks nummer 1-hits van Jan Smit steken op vier: "Stilte in de Storm" eindigde op #2 achter "Give it 2 Me". Ook zomerhits als "Ella elle l'a" van Kate Ryan en "All Summer Long" van Kid Rock moesten het onderspit delven ten opzichte van "Give it 2 Me", dat liefst zes weken op #1 stond. Opmerkelijk genoeg bleef "Give it 2 Me" in de Verenigde Staten op #57 steken. Pharrell Williams was achtergrondzanger op deze plaat, maar dat telt niet voor zijn statistieken. Hij heeft inmiddels echter weinig te klagen, want hij heeft alsnog drie nummer 1-hits op zijn naam.

Nummer 5: Sorry
Ik ben droevig, zo luidt volgens Madonna de Nederlandse vertaling van I'm sorry. De foutieve vertaling ten spijt, "Sorry" haalde in 2006 de tweede plaats in de Nederlandse hitlijsten. Op 11 maart 2006 stond "Because We Believe" van Andrea Bocelli en Marco Borsato op de eerste plaats, terwijl "Ghetto" van Akon, Ali B en Yes-R en "Slaap" van The Opposites respectievelijk de derde en vierde plaats bezette en daardoor bevatte alle platen in de top 4 (deels) Nederlandse teksten. Het bevatte een sample van "Can You Feel it" van The Jacksons uit 1981. "Sorry" haalde de eerste plaats in Engeland.

Nummer 4: 4 Minutes (to Save the World)
2008 was het jaar dat Madonna vijftig jaar zou worden. Dat vierde ze met het album "Hard Candy". De eerste single van het album was "4 Minutes (to Save the World)", een samenwerking met Justin Timberlake en Timbaland. Het werd over de hele wereld een groot succes en het wist in Nederland eveneens de eerste plaats te halen, waardoor Madonna alweer haar vierde nummer 1-hit te pakken had en voor Justin Timberlake was het een primeur. Timbaland kreeg geen officiële credit en bleef dus op één nummer 1-hit steken: "Apologize" rond de jaarwisseling 2007/2008.

Nummer 3: American Pie
3 februari 1959 staat ook wel bekend als The day the music died. Het was namelijk de datum waarop rock-'n-rolllegendes Buddy Huddy, Ritchie Valens en The Big Bogger omkwamen bij een vliegtuigongeluk. "The day the music died" is afkomstig van "American Pie", een klassieker van Don McLean uit 1972 In 2000 nam Madonna een coverversie op voor de film "The Next Best Thing". Waar de film genadeloos flopte, werd de single wereldwijd een grote hit. In Engeland haalde het de eerste plaats en in Nederland bereikte het plaats vier, zeven plaatsen hoger dan het origineel in 1972.

Nummer 2: Music
De eerste single van het eerste album van Madonna uit de 21ste eeuw. "Music" behoort wereldwijd tot de grootste hits die Madonna heeft gescoord en het stond wereldwijd in 25 landen op de eerste plaats. In Nederland scoorde Jody Bernal echter een monsterhit met "Que Si, Que No" en door toedoen van Melanie C ("I Turn to You") en Cygnus X ("Superstring") bleef het 'slechts' op #4 steken.

Nummer 1: Hung Up
Het album "Confessions on a Dance Floor" heeft Madonna weinig succes op singlegebied opgeleverd in de Verenigde Staten, maar "Hung Up" haalde wel de top 10. Niet geheel verwonderlijk, want de plaat bereikte in liefst 41 landen de eerste plaats, waaronder in Nederland. Liefst zeven weken voerde de plaat de Top 40 aan. "Hung Up" was Madonna's derde nummer 1-hit, na "Into the Groove" (1985) en "Who's That Girl" (1987). Saillant detail: middenin de succesperiode van "Hung Up", dat een sample bevat van "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man after Midnight)" van ABBA, oordeelde een Belgische rechter dat "Frozen" plagiaat was van "Ma vie fout le camp" van de Belgische componist Salvatore Acquaviva. "Frozen" mocht niet meer gedraaid worden op de Belgische radio en televisie. Op 5 februari 2014 oordeelde het hof dat Madonna geen plagiaat had gepleegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten