dinsdag 1 juli 2014

Katy Perry - Hot n Cold

Aan de top komen is moeilijk, er blijven nog moeilijker. De Amerikaanse zangeres Katy Perry (geboren als Katy Hudson) had in de zomer van 2008 de hele wereld veroverd (en geconfronteerd) met "I Kissed a Girl", dat wereldwijd 8 miljoen digitale exemplaren heeft verkocht. In de meeste gevallen hangt het van het succes van de opvolger af of de artiest in kwestie een blijvertje is of niet. De tweede single van het album "One of the Boys" werd "Hot n Cold" en die plaat wist in bijna alle landen het succes van "I Kissed a Girl" minimaal te evenaren, waardoor de eerste twee singles van Katy Perry wereldhits werden. "Hot n Cold" was dan ook een grote stap op weg naar blijvend succes voor Katy Perry.

Tegenstellingen
"Hot N Cold" werd door Katy Perry geschreven in samenwerking met Max Martin en Dr. Luke. Laatstgenoemde nam eveneens de honneurs waar als producer. In het lied beschrijft Perry de veranderingen in het humeur van haar ex-vriend (You change your mind like a girl changes clothes). Het refrein is voorzien van de tegenstellingen die bij hem het geval zijn (hot en cold, yes en no, in en out, up en down). De ex-vriend van Katy Perry in het lied is overigens geen fictief persoon.

Het verlengde van "I Kissed a Girl"
"Hot n Cold" werd in de herfst van 2008 uitgebracht toen het succes van "I Kissed a Girl" ietwat af begon te nemen. Net als zijn voorganger werd ook "Hot n Cold" een wereldhit en op 3 januari 2009 was in Nederland de tweede nummer 1-hit voor Katy Perry uit twee hits een feit. Net als "I Kissed a Girl" wist ook "Hot n Cold" de Top 40 twee weken aan te voeren, waarmee het "If I Were a Boy" van Beyoncé van de eerste plaats stootte. Perry was daarmee de eerste act sinds Jeroen van der Boom (met "Jij Bent Zo" en "Eén Wereld" in 2007) die met haar eerste twee hits de eerste plaats wist te bereiken. De laatste zangeres die daarin slaagde, was Shakira in 2002 ("Whenever Wherever" en "Underneath Your Clothes"). Na twee weken werd "Hot n Cold" van de troon gestoten door Milow met zijn "Ayo Technology". In Duitsland stond "Hot n Cold" acht weken op de eerste plaats. In Engeland bleek de vierde plaats het hoogst haalbare en in de Verenigde Staten lag de piek één plaats hoger.

Vervolg
Van het album "One of the Boys" kwamen na "Hot n Cold" nog de singles "Thinking of You" en "Waking Up in Vegas", maar geen van beiden wist in Nederland de top 10 te bereiken. In 2010 was Katy Perry echter helemaal terug met hits als "California Gurls", "Teenage Dream" en "Firework". In 2014 wist Perry haar derde nummer 1-hit te scoren met "Dark Horse". Het Duitse muzikale trio The Baseballs, dat eerder in 2010 een grote hit scoorde met een Elvis-achtige cover van Rihanna's "Umbrella", waagde met "Hot n Cold" een poging om opnieuw de hitlijsten te bereiken, maar de cover van de Katy Perry-hit flopte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten