donderdag 28 juni 2012

The Clash - Rock the Casbah

Hun grootste hit hadden ze gescoord toen ze al uit elkaar waren. Echter was die hit niet de enige plaat waar The Clash bekend mee werd. In de nazomer van 1982 doken de Britten op in het rechterrijtje van de Nederlandse hitlijsten om 35 dagen te genieten van het hitsucces van "Rock the Casbah".

De punkrockband The Clash werd in 1976 opgericht in Londen met Joe Strummer als leadzanger. In 1981 was de band voor het eerst te vinden in de Top 40 met "The Magnificent Seven". Het haalde slechts de 33ste plaats en een grootse carrière van de band leek niet in zicht. Zeker niet toen ook opvolger "Rock the Casbah" de top 20 niet haalde.

"Rock the Casbah" kwam op 21 augustus 1982 binnen op #35. Een week later steeg de plaat naar #22 en dat was destijds in de meeste gevallen een teken dat er een top 15-plek in het verschiet lag. In de derde week steeg de plaat echter van #22 naar #21 en de piek was bereikt. Toch is het een klassieker geworden van The Clash. "Rock the Casbah" gaat over een sjarief die muziek haat en daarmee uitgedaagd is door de staatsburgers. In deze plaat worden dan ook enkele Arabische, Hebreeuwse en Turkse woordjes gezongen en ook woorden in het Sanskriet.

"Rock the Casbah" was de laatste Top 40-hit van the Clash toen ze nog bij elkaar waren. Ze gingen in 1986 uit elkaar, maar in 1991 werd "Should I Stay or Should I Go" opnieuw uitgebracht naar aanleiding van een reclame. Het haalde #6.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten