dinsdag 19 juni 2012

Frank Boeijen Groep - Linda

Achttien platen van deze zanger bleven steken in de Tipparade. Van de elf (twaalf als je "Lied voor Beslan" van Artiesten voor Beslan meetelt) die de Top 40 wisten te halen, haalden er maar drie de top 20 en één de top 10. Echter zijn verschillende platen van Frank Boeijen Nederpopklassiekers geworden en daar horen ook hits bij die de top 20 niet hebben behaald. "Linda", bijvoorbeeld. Zijn debuuthit in 1983 kwam niet verder dan #28, maar is toch een klassieker geworden.

Op 27 november 1957 werd Frank Boeijen geboren. In 1980 richtte hij de Frank Boeijen groep op, met gitarist Wil Theunissen, bassist Nels Busch en drummer Henk Wanders. Nadat "Verjaardagsfeest", "Zo Mooi" en "Het Antwoord (Alle Menschen Werden Brüder)" de Top 40 niet haalden, was het in 1983 wel raak met "Linda".

Met die plaat namen we in de Top 40 op 21 mei 1983 voor het eerst kennis met Frank Boeijen Groep. Toen kwam "Linda" binnen op een bescheiden nummer 36. Twee weken later was de uiteindelijke hoogste notering bereikt: #28. Daarna hield de plaat het nog drie weken vol waarna de plaat alweer was verdwenen. Maar de mensen die deze site al langer volgen, weten dat een kleine hit niet altijd hoeft te betekenen dat het direct in de vergetelheid zou raken. Integendeel, "Linda" is een Nederpopklassieker geworden die nog geregeld te horen is op stations als 100% NL en Radio Veronica.

Na "Linda" zouden er nog tien Top 40-hits volgen, waarvan "Zwart Wit" in 1984 de enige top 10-hit zou worden. Zelfs klassieker "Kronenburg Park" zou niet verder komen dan #12.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten