zaterdag 23 juni 2012

Dune - Hardcore Vibes

In 1995 en 1996 regeerde de happy hardcore over de Nederlandse hitlijsten. Dat leverde grote hits op voor o.a. de Nederlandse acts Charly Lownoise & Mental Theo, DJ Paul Elstak en de Party Animals. Maar ook Dune had enkele grote successen behaald. De bekendste hit van Dune is het debuut genaamd "Hardcore Vibes".
De Duitse dance-act Dune had als leadzangeres Verena von Strenge (27 juli 1975) in de gelederen. Op 17 juni 1995 beleefde Dune het debuut in de Top 40 met "Hardcore Vibes", in een week waarin ook dance-acts als Nightcrawlers, Technohead, Scooter en 2 Unlimited binnenkwamen in de Top 40 en dat geeft aan hoe populair dance destijds was.

Echt overtuigend begon "Hardcore Vibes" niet in de Top 40. Vier weken na binnenkomst stond de plaat op #20 en toen de plaat een week later naar #19 steeg, leek de hoogste notering al helemaal bereikt. In de achtste week, op 5 augustus 1995, stond de plaat echter plotseling op #9 en lag misschien een plek in de top 5 in het verschiet. Maar een week later stond de plaat alweer op #12. Echter werd via #11 wederom de top 10 bereikt; op 26 augustus 1995 stond de plaat op #8. Daarna stond "Hardcore Vibes" echter nog maar drie weken in de Top 40. Het is één van de grootste klassiekers uit de happy hardcore-scene en lijkt een zekerheid voor de Foute 111 van Q-Music.

Van de opvolgers haalden "Can't Stop Raving", "Rainbow to the Stars", "Hand in Hand" en "Who Wants to Live Forever" nog de top 10, maar na laatstgenoemde was het gedaan met het succes van Dune voorbij. De act treedt echter nog steeds op.

1 opmerking:

  1. Opmerkelijk genoeg bleek de populariteit van dance-act Dune destijds niet in de Dance Top 40 van de Top 40: daar kwam Hardcore vibes helemaal niet voor.

    Slechts Are you ready to fly (#13) en Can't stop raving (#15) behaalden een notering in die lijst. Ietwat magertjes voor een act met zoveel hitsucces...

    Overigens: naast uiteraard Hardcore vibes vind ik Million miles from home misschien wel de meest briljante Dune-single...

    BeantwoordenVerwijderen