donderdag 7 augustus 2014

Bob Sinclar ft. Gary Pine - Love Generation

De bekendheid van David Beaudoin liep parralel met de groeiende populariteit van Bob Sinclar in de periode 2005-2007. Voor die periode was Beaudoin volstrekt onbekend en wellicht gaat er nu ook geen belletje rinkelen bij het lezen van die naam. Beaudoin was echter het jongetje dat een hoofdrol kreeg in de videoclips van "Love Generation", "World, Hold on (Children of the Sky)" en "Rock This Party (Everybody Dance Now)" van Bob Sinclar. Verder kreeg hij gastrollen in bijna al zijn andere clips uit die periode. Zijn optreden in de clip van "Love Generation" baarde het meeste opzien: hij wordt wakker, pakt de fiets, maakt een ritje door de hele Verenigde Staten en uiteindelijk komt hij weer thuis. Deze opmerkelijke videoclip heeft ongetwijfeld een steentje bijgedragen aan het gigantische succes van "Love Generation".


Bob Sinclar
De echte naam van Bob Sinclar is Christophe Le Friant. Hij werd op 10 mei 1969 geboren in Bois-Colombes, een plaatsje vlakbij Parijs. In 2003 haalde hij in Nederland de Tipparade met "Kiss My Eyes" en geen mens kon toen vermoeden dat hij in de jaren '00 zou uitgroeien tot de op één na meest succesvolle Franse DJ (na David Guetta). Dat vermoeden kwam in 2005 echter des te meer. Hij bracht "Love Generation" uit, de eerste single van het album "Western Dream". Hij vroeg Gary Pine, de toenmalige leadzanger van The Wailers (de voormalige band van Bob Marley), om de plaat van vocalen te voorzien. Dat bleek een gouden zet van Bob Sinclar, want "Love Generation" werd zijn doorbraak.

Videoclip
De videoclip van "Love Generation" was de eerste van een reeks Bob Sinclar-clips met David Beaudoin als hoofdrolspeler. Beaudoin pakt in de clip de fiets om naar school te fietsen. Hij komt op de plaats van bestemming, maar in plaats van dat hij zijn fiets op school parkeert en de lessen gaat volgen, besluit hij verder te fietsen en neemt hij een rit door veschillende locaties in de Verenigde Staten, waaronder San Francisco en New York City. Uiteindelijk komt hij op dezelfde tijd thuis als wanneer hij naar school was gegaan. De buurman die hem bij de garage begroet, is Bob Sinclar. Zo heeft hij in al zijn clips een cameo. In "World, Hold on (Children of the Sky)" is hij de speelgoed-DJ en in "Rock This Party (Everybody Dance Now)" is hij de buurman die het verzoek of de f**king music uit mag, moet bekopen met een klap.

French house
"Love Generation" zorgde voor een hoogtepunt in het genre "French house". Die stroming kwam aan het einde van de jaren '90 op gang met danceklassiekers als "Around the World" van Daft Punk en "Music Sounds Better with You" van Stardust. In het begin van de jaren '00 werd "Lady (Hear Me Tonight)" van Modjo een grote hit en debuteerde David Guetta met "Love Don't Let Me Go". Nog nooit werd een plaat in dat genre echter zo succesvol als "Love Generation" van Bob Sinclar. David Guetta scoorde vergelijkbare successen eind jaren '00 en begin jaren '10, maar die platen waren samenwerkingen met acts als Kelly Rowland en Sia en die vielen niet echt onder de French house-stijl te plaatsen, evenals "Get Lucky" van Daft Punk en Pharrell Williams in 2013.

Gigantisch succes
"Love Generation" stond van eind 2005 tot begin 2006 liefst 25 weken in de Top 40, met de tweede plaats achter Madonna's "Hung Up" als hoogste notering. In de Vlaamse Ultratop 50 stond de plaat zelfs 39 weken genoteerd en werd het wel een nummer 1-hit. Ook in Australië, Oostenrijk en Tsjechië werd de eerste plaats gehaald. In Duitlsland belandde het op de derde plaats in de decenniumlijst van de jaren '00. Het grote gevaar bij een act die met zijn eerste serieuze hit gelijk een dergelijke prestatie levert, is dat hij/zij dat succes bij lange na niet kan evenaren en voor altijd bekend zal staan als 'die van die grote hit'.

Dat viel bij Bob Sinclar echter reuze mee. Het succes van "Love Generation" werd niet geëvenaard, maar opvolger "World, Hold on (Children of the Sky)" werd een top 5-hit in Nederland en scoorde in de rest van de wereld ook goed. Ook "Rock This Party (Everybody Dance Now)", "What I Want", "Together" en "Lala Song" wisten in Nederland de top 10 te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten