dinsdag 5 augustus 2014

Survivor - Burning Heart

Waar was Survivor geweest zonder de filmreeks Rocky? Had er dan ooit een haan naar deze band gekraaid? Feit is dat de hardrockband twee grote hits heeft gescoord en dat beide platen afkomstig zijn uit de soundtrack van een Rocky-film. "Eye of the Tiger" werd in 1982 geschreven voor de soundtrack van Rocky III en die van het op de Koude Oorlog gebaseerde Rocky IV werd in 1986 voorzien van "Burning Heart". Beide platen werden wereldwijde monsterhits, wat allerminst gezegd kan worden van al het andere materiaal dat afkomstig was van de band uit Chicago. Daardoor mag Survivor Sylvester Stallone op de blote knieën bedanken voor het feit dat de regisseur van de Rocky-films deze band had gevraagd om de film te voorzien van een soundtrack.


Wisseling van de wacht
Survivor werd in 1978 opgericht in Chicago en in 1982 volgde de absolute doorbraak met "Eye of the Tiger", afkomstig van de soundtrack van "Rocky III". Vervolgens had de band vier jaar nodig om deze plaat van een waardige opvolger te voorzien. Ondertussen werd leadzanger Dave Bickler geveld door stemproblemen, waardoor hij de band moest verlaten. Jimi Jamison werd vervolgens gevraagd of hij leadzanger wilde worden. Jamison was frontman van de heavy metalband Cobra en twijfelde dan ook of hij wel leadzanger wilde worden van een band die hij schaarde onder de categorie pop/rock. Uiteindelijk ging hij overstag en werd hij de nieuwe leadzanger van Survivor, dat verder nog uit de gebruikelijke namen bestond: gitarist Frankie Sullivan, bassist Stephan Ellis, drummer Marc Droubay en toetsenist/gitarist Jim Peterik.

Het verhaal van Rocky IV
De samenwerking met Survivor voor de soundtrack van Rocky III beviel Sylvester Stallone dermate goed, dat hij de band ook voor de soundtrack van de vierde Rocky-film vroeg. Peterik en Sullivan schreven de plaat nadat Stallone hun scripts voor de film stuurde. Met de openingszin Two worlds collide, rival nations / it's a primitive clash, venting years of frustration wilden Peterik en Sullivan vertellen dat het geen gevecht was tussen twee personen (Rocky en een Russische bokser), maar dat het een rivalenstrijd was, gebaseerd op de ideologieën van twee naties. Rocky en de Russische bokser waren de boegbeelden van hun eigen naties. Een andere belangrijke zin is It's you against you, waarmee werd aangegeven dat Rocky aan zichzelf moest bewijzen dat hij de strijd kon winnen. Met de zinnen Is it East versus West? en Can any nation stand alone werd eveneens duidelijk dat de film op de Koude Oorlog gebaseerd was.

Discussie over de titel
Oorspronkelijk had "Burning Heart" de titel "The Unmistakable Fire". Sylvester Stallone sloeg die titel echter af. De eerste regel van het refrein was voorheen In the human heart, just about to burst. Sullivan stelde voor om 'human' te veranderen in 'burning' en dan zou de plaat de titel "Burning Heart" krijgen. Peterik weigerde in eerste instantie, ten eerste omdat de Nederlandse hardrockband Vandenberg in 1983 al een hit scoorde met "Burning Heart" en ten tweede omdat Peterik zijn eigen ideeën had over maagzuur. Uiteindelijk betrapte Peterik zichzelf erop dat hij te veel nadacht en zodoende werd de titel 'gewoon' "Burning Heart".

Explosie
Nadat het refrein begint met In the burning heart, volgt er een explosie-achtig geluid. Het was een staatje experimentie van Jim Peterik in samenwerking met Dave Arellano, die van 1964 tot 1973 bandgenoot van hem was bij The Ides of March, dat in 1970 een #12-hit scoorde met "Vehicle". Nog op diezelfde dag maakte Sullivan het toetswerk af.

Eendagsvlieg af
Nadat "Eye of the Tiger" in 1982 wereldwijd hoog genoteerd stond, was het in het buitenland van thuisland Amerika even stil. In de Amerikaanse hitlijsten bereikten "High on You" en "The Search Is Over" de top 10, maar daarbuiten werd niemand daar warm of koud van. In 1986 was het eindelijk weer raak voor Survivor met "Burning Heart". Dat wist niet à la "Eye of the Tiger" in tientallen landen de eerste plaats te bezetten, maar het werd wel een hele grote hit. In Nederland bleef "Burning Heart" steken op de tweede plaats, achter "When the Going Gets Tough (the Tough Get Going)" van Billy Ocean. In Engeland werd de vijfde plaats bereikt en in de Verenigde Staten haalde het nummer 2.
Overigens wist James Brown tegelijkertijd ook een hit te scoren met "Living in America", eveneens afkomstig van de soundtrack van Rocky IV. Het werd een minder groot succes dan "Burning Heart", met een negende plaats in Nederland en een top 5-notering in Engeland en de Verenigde Staten.

Na "Burning Heart" werd in Amerika nog een top 10-hit gescoord met "Is This Love", maar daarna werd er weinig meer van de band vernomen. In Nederland bleef het voor Survivor bij twee Top 40-hits, die beiden op nummer 2 steken. Destiny's Child wist in 2001 de Nederlandse hitlijsten te bestormen met de plaat "Survivor". Hoogste notering: nummer 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten