woensdag 27 augustus 2014

Michael Jackson - The Way You Make Me Feel

Het materiaal van Michael Jackson is niet bepaald onlosmakelijk verbonden met het onderwerp 'liefde'. In liederen als "Rock with You" en "P.Y.T." zong hij weliswaar over meisjes, maar de liefde kwam in die teksten niet duidelijk naar voren. Hoe anders was dat bij "The Way You Make Me Feel", waarin hij openlijk de liefde verklaart aan een meisje. In de videoclip werd zijn droomvrouw gespeeld door danseres en actrice Tatiana Thumbtzen, die Michael Jackson vervolgens publiekelijk zoende tijdens de Bad Tour. Ze werd vervolgens ontslagen door het management en gedurende de rest van de tour vervangen door de toen nog onbekende Sheryl Crow. Het was een smet op een verder zeer succesvolle plaat en dito videoclip.




Droomstart
In het najaar van 1987 verscheen dan eindelijk de langverwachte opvolger van het bestverkochte album aller tijden. "Bad" moest het succes van "Thriller" in ieder geval een goed vervolg geven, evenaren was waarschijnlijk een onrealistische doelstelling geweest. De eerste twee singles van "Bad" werden "I Just Can't Stop Loving You" en "Bad" en die wisten beide de eerste plaats te bereiken in Nederland, waarmee een nieuw succesalbum officieel was geboren. De derde single van het album werd "The Way You Make Me Feel", zoals gewoonlijk geschreven door Michael Jackson zelf en geproduceerd door Quincy Jones. Het werd de derde opeenvolgende nummer 1-hit voor Michael Jackson uit een totaal van drie verschenen singles van het album "Bad". Jackson zou later geschiedenis schrijven door ook met "Man in the Mirror" en "Dirty Diana" de Amerikaanse hitlijsten aan te voeren, waardoor de eerste vijf singles van "Bad" de nummer 1-positie wisten te bereiken - een record.

Videoclip
"The Way You Make Me Feel" werd, zoals veel Jackson-platen, voorzien van een iconische videoclip. Het concept gedurende de videoclip werd gevormd door Jackson die verliefd wordt op een vrouw (gespeeld door Tatiana Thumbtzen) en gedurende de complete videoclip zit hij achter haar aan om haar te versieren. Ze lijkt meerdere malen aan te geven dat ze daar niet van gediend is, maar Jackson houdt vol. Aan het einde van de clip voert Jackson een dans uit (wat resulteerde in een nominatie voor een MTV Video Music Award uit de categorie 'Beste choreografie'. Daarin moest Michael Jackson zijn meerdere erkennen in zijn jongere zus Janet, die de prijs won met "The Pleasure Principle") en uiteindelijk is de vrouw toch om.
De videoclip vormde de inspiratiebron voor die van "Baby" van Justin Bieber en Ludacris. Laatstgenoemde video was lange tijd de bestbekeken video op Youtube, maar Bieber en Ludacris zijn inmiddels voorbijgestreefd door "Gangnam Style" van PSY.

Succes
Waar "The Way You Make Me Feel" een nummer 1-hit werd in de Verenigde Staten, haalde het in december 1987 de zesde plaats in Nederland. De concurrentie met "My Baby Just Cares for Me" van Nina Simone, "China in Your Hand" van T'Pau, "Faith" van George Michael, "Never Can Say Goodbye" van The Communards en "Paid in Full" van Eric B & Rakim bleek net iets te sterk voor The King of Pop. Daarmee was het de eerste single van het album "Bad" dat in Nederland niet de eerste plaats wist te halen.
"The Way You Make Me Feel" was het begin van de reeks bestaande uit de laatste 32 Top 40-hits van Michael Jackson. Die reeks bevatte slechts één nummer 1-hit, namelijk "Smooth Criminal" uit 1988. Ronan Keating probeerde "The Way You Make Me Feel" in 2001 nog in de hitlijsten te krijgen, maar tevergeefs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten