donderdag 28 augustus 2014

Flo Rida ft. David Guetta - Club Can't Handle Me

Sinds 2009 kwam de carrière van de Franse DJ David Guetta in een stroomversnelling. Waar hij voorheen vooral hits scoorde met zanger Chris Willis ("Love Don't Let Me Go", "Love Is Gone"), ging hij in de zomer van 2009 samenwerken met Kelly Rowland. Het resultaat werd "When Love Takes over" en dat werd één van de grootste hits van het jaar. Verder werkte hij samen met Akon ("Sexy Bitch") en Kid Cudi ("Memories") en produceerde hij monsterhit "I Gotta Feeling" van The Black Eyed Peas. Geen wonder dat Flo Rida contact met hem zocht voor de track "Club Can't Handle Me", dat de eerste single zou worden van zijn album "Only One Flo (Part 1)", opvolger van het succesvolle "R.O.O.T.S.".



"R.O.O.T.S."
De echte naam van Flo Rida is Tramar Dillard. Hij werd geboren op 16 september 1979 in het stadje Carol City, gelegen in de staat Florida - vandaar de artiestennaam. Het debuut van Flo Rida heette "Low" en stamt uit 2008. Het werd een regelrechte clubhit en het wist wereldwijd hoog te scoren, maar in Nederland werden de hitlijsten niet gehaald. Dat gold ook voor opvolgers als "Elevator" en "In the Ayer". Dat was in een periode waarin rappers de grootste moeite hadden om in Nederland hits te scoren. Dat was in 2009 anders, toen hiphop steeds meer dance-invloeden begon te krijgen. Dat leverde Flo Rida een grote hit op met "Right Round", waar de tot op dat moment onbekende zangeres Ke$ha een deel van het refrein voor haar rekening nam. Opvolger "Sugar" bereikte eveneens de hitlijsten, maar verder werden er geen hits meer gescoord van het album "R.O.O.T.S."

Uitgaan
Het onderwerp van "Club Can't Handle Me", dat ook de soundtrack was van de film "Step Up 3D", laat zich raden: over de hele wereld reizen en daar bij de vetste clubs uitgaan. Het is dan ook een plaat die qua onderwerp en qua productie een verlengde valt te noemen van "I Gotta Feeling" van The Black Eyed Peas. Het succes van laatstgenoemde plaat werd niet geëvenaard, maar dat is dan ook vrijwel onmogelijk. Het werd wel een zeer grote hit van Flo Rida in de lijn van "Right Round" en het in 2012 uitgebrachte "Whistle". Het was de derde Britse nummer 1-hit van Flo Rida, na "Right Round" en "Bad Boys" van Alexandra Burke, waar hij de bridge en het gerapte intro voor zijn rekening nam.

Succes in Nederland
"Club Can't Handle Me" kwam redelijk moeizaam op gang in de hitlijsten. Het kwam op 31 juli 2010 binnen in de Nederlandse hitlijsten en pas op 9 oktober werd de hoogste notering bereikt: nummer 2 achter "Bumpy Ride" van Mohombi. Voor Flo Rida een verbetering van zijn persoonlijke record en vandaag de dag nog zijn grootste hit, voor David Guetta was het een evenaring van zijn persoonlijke record. In 2009 bereikte hij namelijk al de tweede plaats met "When Love Takes Over" en in 2011 zou hij wederom runner-up worden, datmaal met het door Sia gezongen "Titanium". Voor hem leek dan ook een vloek te heersen op de nummer 1-positie, hoewel hij die als producer wel bereikte met "I Gotta Feeling" van The Black Eyed Peas (2009).

Meer succes voor Flo Rida
Uiteindelijk zouden de twee jaren na 2010 ook succesvol worden voor Flo Rida, met top 10-notering voor "Hangover" (samenwerking met Taio Cruz, #5 in 2011), "Wild Ones" (#7 in 2012, in samenwerking met Sia) en "Whistle" (#3 in 2012). Daarna kwam de klad erin en werden "I Cry" (2012) en "Let it Roll" (2013) zeer bescheiden hitjes en flopten "Sweet Spot" en "Can't Believe it" later in 2013.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten