donderdag 14 augustus 2014

Duran Duran - A View to a Kill

De band Duran Duran uit Birmingham beleefde in de periode 1983-1985 zijn absolute hoogtijdagen met monsterhits als "The Reflex" en "The Wild Boys" in de gelederen. Tegen het eind van die periode groeiden de leden echter stukje bij beetje uit elkaar en hing de toekomst van Duran Duran zelfs aan een zijden draadje. John en Andy Taylor voegden zich bij The Power Station (#13 met "Some Like it Hot" in 1985) en Simon Le Bon, Nick Rhodes en Roger Taylor vormden de band Arcadia (#14 met "Election Day" in 1985). Ze voegden zich echter nog bij elkaar toen ze werden gevraagd om het themanummer van de James Bond-film "A View to a Kill" in te zingen. De gelijknamige plaat werd in de zomer van 1985 een gigantische hit in de lijn van "The Reflex" en "The Wild Boys".




Een dronken James Bond-fan
Het verhaal gaat dat John Taylor, Duran Duran-bassist en Bond-fan vanaf het eerste uur John Taylor, Albert R. Broccoli tegen het lijf liep op een feest. Taylor vroeg toen aan Broccoli (1909-1996), die van 1967 tot 1989 de Bond-films produceerde, wanneer hij een Bond-film een keertje zou voorzien van een 'fatsoenlijke' soundtrack. Dat gesprek onder invloed was de aanleiding tot een serieus gesprek. Duran Duran werd geïntroduceerd bij Bond-componist John Barry (1933-2011) en ook leerden ze Jonathan Elias kennen. Met deze componist en producent zou Duran Duran later nog meerdere malen samenwerken.

John Barry
Barry kwa, volgens leadzanger Simon Le Bon niet met een muzikaal idee. Dat liet hij over aan de leden van Duran Duran. De kracht van Barry was namelijk dat hij goede en slechte ideeën voortreffelijk kan scheiden om zo tot een succes te komen. Hij was de kok die van alle beschikbare ingrediënten de allerbeste koos om zo het best mogelijke gerecht te kunnen koken.
Toen kwam een jongensdroom van Taylor uit, namelijk dat hij (met zijn medeleden van Duran Duran uiteraard) de soundtrack van een James Bond-film op mocht nemen. Het themanummer had (zoals gebruikelijk) dezelfde titel als de film en het werd één van de meest succesvolle Bond-soundtracks aller tijden.

Bond-klassieker
"A View to a Kill" is tot op de dag van vandaag de enige soundtrack van James Bond die de Amerikaanse hitlijsten heeft aangevoerd. Die eer was in Nederland weggelegd voor Sheena Easton ("For Your Eyes Only", #1 in 1981) en Adele ("Skyfall", #1 in 2012). "A View to a Kill" haalde in 1985 de derde plaats in de Top 40, achter "19" van Paul Hardcastle en "Dancing in the Dark" van Bruce Springsteen. Het werd uiteindelijk wereldwijd de zesde bestverkochte single van 1985, achter "We Are the World" van U.S.A. for Africa, "We Don't Need Another Hero (Thunderdome)" van Tina Turner, "Take on Me" van a-ha, "Do They Know It's Christmas?" van Band Aid en "I Want to Know What Love Is" van Foreigner.
Tegenwoordig behoort "A View to a Kill" samen met "Live and Let Die" van Paul McCartney & Wings tot de grote James Bond-klassiekers. Ook "The Living Daylights" van a-ha, "Licence to Kill" van Gladys Knight, "Golden Eye" van Tina Turner, "Goldfinger" en "Diamonds Are Forever" van Shirley Bassey en de nummer 1-hits "For Your Eyes Only" van Sheena Easton en "Skyfall" van Adele zijn bekende Bond-klassiekers.

Het verval
Duran Duran was al bezig met een pauze toen "A View to a Kill" werd opgenomen. Daarna werd die pauze voortgezet en uiteindelijk vertrokken gitarist Andy en drummer Roger Taylor (geen familie) bij Duran Duran, waarna het enige tijd als trio bestaande uit Simon Le Bon, John Taylor en toetsenist Nick Rhodes verderging. Later kwam daar gitarist Warren Cuccurullo bij en met die formatie scoorde Duran Duran zijn laatste hits. De laatste keer dat we de Britse band konden bewonderen in de hitlijsten, was in 1993. Toen beleefde de band een verrassende comeback met de top 20-hit "Ordinary World", maar dat bleek hun laatste wapenfeit te zijn in de charts.
Cuccurullo heeft de band in 2001 verlaten en toen ging Duran Duran verder met de 'gouden formatie', want Andy en Roger Taylor keerden terug bij de band. Andy verliet zijn maatjes vervolgens weer in 2007 en sindsdien is Duran Duran een kwartet.
Duran Duran is nog altijd razend populair. Ze treden nog steeds op en ze zijn zelfs met een nieuw album bezig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten