maandag 4 augustus 2014

Live - The Dolphin's Cry

De Amerikaanse post-grungeband Live bracht in 1999 het album "The Distance to Here" uit. Dat haalde de vierde plaats in de albumhitlijsten van het thuisland van de band, waar de twee voorgaande albums "Throwing Copper" en "Secret Samadhi" de eerste plaats bereikten. Ook in Engeland was "The Distance to Here" vele malen minder succesvol dan zijn voorgangers. In Nederland en een aantal andere landen was het album echter het meest succesvol van de drie, waarmee het populariteitspatroon van Live in die landen haaks liep ten opzichte van de Verenigde Staten en Engeland. Dat dat bij een Amerikaanse act het geval was, maakt het verhaal zeldzaam. De eerste single van "The Distance to Here" was "The Dolphin's Cry". Hit en klassieker in Nederland en België, geflopt in Amerika en Engeland.


Hulp van buitenaf
"The Distance to Here" was de opvolger van "Secret Samadhi" uit 1997, dat in de albumlijsten goed scoorde. "Lakini's Juice", "Freaks" en "Turn My Head" werden daarvan uitgebracht op single, maar ondanks het albumsucces wist geen één daarvan de hitlijsten te halen. Een "Lightning Crashes"-scenario ("Lightning Crashes" haalde niet de Top 40 in 1995, maar is inmiddels wel een klassieker geworden) was ook teveel gevraagd voor de singles van "Secret Samadhi".
In 1999 was het tijd voor een nieuw studioalbum, genaamd "The Distance to Here". Voor dat album werd de hulp gevraagd van Jerry Harrison, de gitarist van Talking Heads. Hij co-produceerde onder meer "The Dolphin's Cry", de eerste single van het album. Jerry Harrison was ook betrokken bij "Mental Jewelry", het eerste (geflopte) studioalbum van Live. Zijn hulp verraade al dat Live met "The Distance to Here" terugging naar de sound van de eerste jaren van Live.

Staaltje creativiteit
Naast de leden van Live en Jerry Harrison was ook Gary Kurfirst (1947-2009) verantwoordelijk voor de productie van "The Dolphin's Cry". Hij was ook achter de schermen betrokken bij "I Alone" en "Selling the Drama" en had als manager The Ramones, Blondie, Talking Heads, Eurythmics, Tom Tom Club, The B-52's en Jane's Addiction als cliënten gehad. "The Dolphin's Cry" werd geschreven door alle leden van Live. Het creatief geschreven "The Dolphin's Cry" gaat volgens leadzanger Ed Kowalczyk over 'dat dingen zo rustig gaan dat iemand misschien het gehuil van een dolfijn kan horen'.
Overigens kunnen drie klassiekers van Live onder de categorie Platen over water(objecten) geplaatst worden. Na "The Dolphin's Cry" werd "Run to the Water" uitgebracht op single en in 2006 wist Live nog een hit te scoren met "The River".

Comeback
Nadat het album "Secret Samadhi" een deceptie werd op singlegebied, was het bij de eerste single van "The Distance to Here" al raak. "The Dolphin's Cry" wist in Vlaanderen de top 10 te bereiken en in Nederland piekte het in het najaar van 1999 op plaats 13. Daarmee verbrak Live het persoonlijke record dat de band in 1995 zette met "Selling the Drama" (#15). In de Verenigde Staten (#78) en in Engeland (#62) flopte het echter genadeloos.
"The Dolphin's Cry" was de laatste single die de Engelse top 75 bereikte. Zelfs "Overcome" (#2 in Nederland en België) en klassiekers als "Run to the Water", "They Stood Up for Love", "Heaven" en "The River" flopten daar. "The Dolphin's Cry" wist zestien weken in de Top 40 te bivakkeren, een nogal groot aantal voor een plaat die de top 10 niet haalde.
"The Dolphin's Cry" staat op #176 in de 90's Top 750 van Radio Veronica en op #78 in de 00's Top 750 van datzelfde station. Het feit dat "The Dolphin's Cry" in de eerste drie weken van 2000 nog genoteerd stond in de Top 40, maakt dat er op deze plaat gestemd mocht worden voor de 00's Top 750.

"The Dolphin's Cry" in de Top 40
week
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
#
33191916131619162321192224313336

Geen opmerkingen:

Een reactie posten