dinsdag 26 augustus 2014

Missy "Misdemeanor" Elliott - 4 My People

Het Britse elektronische danceduo Basement Jaxx debuteerde in 1999 in de hitlijsten met "Red Alert", heeft later de hitlijsten gehaald met "Rendez-Vu", "Where's Your Head at" en in 2004 nog met "Good Luck", maar geen van allen haalde de top 20. Het duo was er echter wel voor verantwoordelijk dat Missy "Misdemeanor" Elliott, één van de meest legendarische rapsters aller tijden, de grootste hit uit haar carrière scoorde. Basement Jaxx nam namelijk "4 My People" onder handen en dat wist in het voorjaar van 2002 de hitlijsten te bestormen, net niet met een nummer 1-hit tot gevolg. Het wist het succes van "Get Ur Freak on" uit het jaar daarvoor dan ook ruim te overtreffen.



"Miss E... So Addictive"
"4 My People" was de laatste single van "Miss E... So Addictive", het derde studioalbum van Missy Elliott. De eerste single was "Get Ur Freak on" en dat werd in 2001 de solodoorbraak van Missy Elliott, nadat ze in 1998 een bijdrage had geleverd in "I Want You Back" van Melanie B. Na "Get Ur Freak on" deden "Lick Shots" en "Take Away" niets en ook "One Minute Man" flopte. Dat leek ook het lot van "4 My People" totdat Basement Jaxx zich ermee ging bemoeien. Hun remake zorgde voor gigantisch veel belangstelling voor "4 My People" en zo werd het één van de grootste hits van Missy Elliott.

Formatie achter de schermen
Voor "4 My People" had Missy Elliot aardig wat hulp ingeroepen. Het meest sprong de naam Tim Mosley uit het oog. De hiphopper die beter bekend staat als Timbaland, geldt als een icoon op het gebied van het produceren (en schrijven) van hiphop- en R&B-werken. Ook Eve ("Let Me Blow Ya Mind", 2001) werkte mee aan het lied en de producers waren Dante "D-Man" Nolan en Nisan Stewart.

Controverse
Door regels als I want to feel some ecstacy en This is for my [...] ecstacy people. Dit gecombineerd met de titel van een andere track van "Miss E... So Addictive" ("X-Tasy") leek Missy Elliott op het album de populaire drug ecstacy te promoten. Naar eigen zeggen was het echter niet de boodschap van Missy Elliott. 'Ecstacy' betekent voor haar namelijk simpelweg 'een prachtig gevoel'.

Succes
De Basement Jaxx-remix van "4 My People" had met name veel succes in Vlaanderen (#3), Nederland (#2) en Engeland (#5). In het voorjaar van 2002 was de plaat in Nederland op #2 te vinden, achter "Trackin'" van Billy Crawford en later "Dansplaat" van Brainpower. Het werd een internationale clubhit en het is tot op de dag van vandaag het succesvolle werk van Missy Elliott. Op een goede tweede plaats komt "Car Wash", haar duet met Christina Aguilera. Haar laatste hitnotering in Nederland was in 2005 een feit, met "Lose Control". Verder dan #39 kwam die plaat niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten