woensdag 6 augustus 2014

The Black Eyed Peas - Where Is the Love?

The Black Eyed Peas behoren tegenwoordig tot de grootste hiphopformaties van de laatste tien jaar. Daarvoor hadden ze wel de aanwezigheid van zangeres Stacy Ferguson (artiestennaam Fergie) nodig. Voor het Fergie-tijdperk was "Request + Line", een 'duet' met Macy Gray, het grootste succes van de groep. De plaat bleef steken in de Tipparade en ook in de rest van de wereld sloeg het allesbehalve aan. Het eerste wapenfeit met Fergie was het album "Elephunk" en de single "Where Is the Love?". Justin Timberlake (die echter geen credit kreeg op de single) werd gevraagd om het refrein in te zingen en de officiële doorbraak van The Black Eyed Peas was dan eindelijk daar.




Atban Klann
De geschiedenis van The Black Eyed Peas gaat terug naar 1988, toen schoolvrienden William "Will 1X" Adams en Allan "Apl.de.ap" Pineda een contract ondertekenden bij Ruthless Records. Bij de door Eazy-E gerunde platenmaatschappij vormden ze met Mookie Mook, DJ Motiv8 en Dante Santiago het kwintet Atban Klann, waarbij Atban een afkorting was van A tribe beyond a nation. Na de dood van Eazy-E in 1995 werd de groep hervormd en kreeg het de naam The Black Eyed Pods en vervolgens The Black Eyed Peas.

De weg naar de gouden formatie
Mookie Mook, DJ Motiv8 en Dante Santiago vertrokken en maakten plaats voor Jaime "Taboo" Gomez en zangeres Kim Hill. Zij verliet de groep in 2000, zonder dat ze met haar medeleden enige vorm van indruk wist te maken. The Black Eyed Peas gingen als trio verder en in 2001 werd "Request + Line" voorzien van de vrouwelijke vocalen van Macy Gray. Verder dan de Tipparade in Nederland, de 35ste notering in Engeland en nummer 63 in de Verenigde Staten, kwam het niet. The Black Eyed Peas wilden meer en ze vonden dat ze een zangeres nodig hadden om de groep naar een hoger niveau te tillen. In eerste instantie werd Nicole Scherzinger (later succesvol met The Pussycat Dolls) gevraagd, maar zij stond nog onder contract bij de groep Eden's Crush en mocht zich daarom niet bij The Black Eyed Peas voegen. Uiteindelijk kwamen ze uit bij Fergie en zij vormt sindsdien samen met Afro-Amerikaan will.i.am, Filippijn apl.de.ap en Mexicaan Taboo de formatie van The Black Eyed Peas die de ene na de andere successen wisten te boeken. Alles begon bij het album "Elephunk" en eerste single "Where Is the Love?".

De wereld na 9/11
Al eind 2001 begonnen Ron Fair en will.i.am met het schrijven van "Where Is the Love?". Het was vlak na 9/11 en toen het door Justin Timberlake geschreven (en gezongen) refrein in de zomer van 2003 het lied eindelijk voltooide, was de gigantische impact van de ramp nog steeds voelbaar, zichtbaar en merkbaar. Het vertrouwen in de medemens nam af en de liefde lijkt te zijn verdwenen. Dat is het verhaal van "Where Is the Love": de leden vragen zich hardop af waar de liefde gebleven is. Ook wordt de media ernstig bekritiseerd en staat will.i.am stil bij het terrorisme dat nog altijd plaatsvindt. Ook de oorlog van de Verenigde Staten met Irak vormde een inspiratiebron voor deze anti-oorlogsplaat, anti-racismeplaat en anti-terrorismeplaat.

Justin Timberlake
Het refrein van "Where Is the Love?" werd ingezongen door Justin Timberlake. Hij is echter niet in de videoclip te zien en hij ging ook nooit mee met The Black Eyed Peas om deze plaat te promoten. Dit omdat zijn platenmaatschappij niet wilde dat het succes van de singles van zijn debuutalbum "Justified" werd verstoord door de promotie van "Where Is the Love?". Hij krijgt daarom ook geen credit voor deze plaat en dus geldt "Where Is the Love?" alleen als een hit van The Black Eyed Peas.

Doorbraak
"Where Is the Love?" kwam op 6 september 2003 nieuw binnen in de Top 40, die gold voor de periode 6-12 september. Het was daarom exact twee jaar na 9/11 dat "Where Is the Love?" zijn entree maakte in de Nederlandse hitlijsten. Het was het debuut van The Black Eyed Peas en het bleek een zeer succesvol debuut, want drie weken later (op 27 september 2003) steeg "Where Is the Love?" naar de eerste plaats, ten koste van "Aicha" van Outlandish. Na twee weken gebivakkeerd te hebben op de eerste plaats, werd "Where Is the Love?" verslagen door zowel "Anyplace, Anywhere, Anytime" van Nena en Kim Wilde (#1) als "Traffic" van DJ Tiësto (#2). Uiteindelijk stond de plaat zeventien weken in de Top 40. In Engeland werd "Where Is the Love?" de bestverkochte single van 2003 en haalde het in talloze andere landen de eerste plaats. In de Verenigde Staten bleef de plaat echter steken op plaats acht.

"Where Is the Love?" was de absolute doorbraak van The Black Eyed Peas en het album "Elephunk" groeide eveneens uit tot een groot succes, wat ook te danken is aan de succesvolle opvolgers "Shut Up", "Hey Mama" en "Let's Get it Started". De latere albums "Monkey Business", "The E.N.D." en in mindere mate "The Beginning" waren eveneens succesvol en will.i.am heeft in een interview aangekondigd dat The Black Eyed Peas bezig zijn met de opnames van een nieuw album. De eerste plaats wisten The Black Eyed Peas nog met twee andere platen te bereiken, te weten "Mas Que Nada" (samenwerking met Sergio Mendes) in 2006 en "I Gotta Feelin'" in 2009.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten