woensdag 13 augustus 2014

Justin Timberlake

Het is de regel bij elke boyband: een verzameling jonge, sexy zangers die goed kunnen dansen en zingen, maar één lid is het gezicht/boegbeeld van de groep. Bij One Direction is die rol voor Harry Styles weggelegd, bij Take That was Mark Owen het gezicht (ondanks het enorme succes van Robbie Williams), bij Backstreet Boys smolten alle meisjes voor Nick Carter en 'N Sync (later *NSYNC) was vooral de boyband van Justin Timberlake. Het mag dan ook geen verrassing heten dat laatstgenoemde uiteindelijk een solocarrière startte die uiteindelijk zeer succesvol bleek te zijn. Vorig jaar verscheen zijn derde studioalbum "The 20/20 Experience", waar later dat jaar "The 20/20 Experience - 2 of 2" verscheen.



The Mickey Mouse Club
Justin Randall Timberlake werd op 31 januari 1981 geboren in het Amerikaanse Memphis, Tennessee. Onder de naam Justin Randall nam hij op elfjarige leeftijd deel aan het Amerikaanse talentenprogramma Star Search en in 1993 nam hij deel aan het kinderprogramma The Mickey Mouse Club, net als zijn toekomstige vriendin Britney Spears en Christina Aguilera. Ook J.C. Chasez zat in de cast. Timberlake en Chasez uit The Mickey Mouse Club stapten, werden ze ontdekt door Lou Pearlman. Hij bracht Joey Fatone, Lance Bass en Chric Kirkpatrick bij Timberlake en Chasez en dat vijftal vormde uiteindelijk de boyband 'N Sync.


'N Sync
'N Sync werd één van de meest succesvolle boybands van de jaren '90 en begin jaren '00. De groep debuteerde op 1 februari 1997, een dag na de zestiende (!!) verjaardag van Justin Timberlake, in de Top 40 met "I Want You Back". Het wist de dertiende plaats te halen in de hitlijsten. De Naam 'N Sync onstond toen de moeder van Justin Timberlake vertelde hoe in sync de stemmen in de groep waren. Daarnaast zijn de letters de laatste letters van de voornamen van de groepsleden: Justin, Chris, Joey, Jason en JC.
Verder werd er in 1999 nog een grote hit gescoord met "Thinking of You (I Drive Myself Crazy)", maar hun grootste hit was "Bye Bye Bye", dat in Nederland de derde plaats haalde in 2000. De groepsnaam was ondertussen veranderd in *NSYNC. In 2002 werd nog de top 10 bereikt met "Girlfriend", een samenwerking met Nelly, maar de groeiende populariteit van Justin Timberlake als solozanger en de afname in populariteit van boybands had uiteindelijk geleid tot het einde van *NSYNC.


"Justified"
In Augustus 2002 trad Justin Timberlake op tijdens de MTV Video Music Awards en daar bracht hij zijn debuutsingle "Like I Love You" voor het eerst ten gehore. Op 26 oktober 2002 maakte hij daarmee zijn debuut in de Top 40 op nummer 10, om uiteindelijk vijf plaatsen hoger te pieken. "Like I Love You" was de eerste single van zijn album "Justified", dat geproduceerd werd door Timbaland en The Neptunes en daardoor een sterk R&B-/hiphopkarakter kreeg.
Justin Timberlake bleek een blijvertje te zijn, want de opvolgers "Cry Me a River" (#7), "Rock Your Body" (#2 achter "Tell Her" van Jim) en "Señorita" (#8) werden eveneens top 10-hits. Het album "Justified" was gelegenheid voor zijn "Justified World Tour", waarin hij ook Nederland aandeed. Zijn optreden in het Gelredome in Arnhem op 28 november 2003, met de net doorgebroken Black Eyed Peas als voorprogramma trok 30.000 fans. Tussen juni en september 2003 trad hij samen met Christina Aguilera op voor hun "Justified and Stripped Tour", genoemd naar het debuutalbum van Timberlake en het album "Stripped" van Christina Aguilera.
"Rock Your Body" was overigens onderdeed van een schandaal dat zich voordeed op 1 februari 2004. Justin Timberlake en Janet Jackson traden op tijdens Super Bowl (evenement rondom de American footballfinale) en na de laatste zin van "Rock Your Body" (I'm gonna have you naked by the end of the song) trok hij dusdanig aan de kleding van Janet Jackson dat haar rechterborst te zien was. Die situatie had meer dan 200.000 klachten tot gevolg en sindsdien worden evenementen rondom sportwedstrijden met vijf seconden vertraging uitgezonden.
"I'm Lovin' it" wist het album "Justified" niet te halen, maar nadat fastfoodketen McDonalds het lied kocht, kwam het alsnog in de publiciteit en werd het als gevolg daarvan uitgebracht op single. Het haalde in Nederland de dertiende plaats, maar het is wereldwijd bekend doordat "I'm lovin' it" jarenlang de slogan van McDonalds was.
Ondertussen werkte Timberlake samen met Nelly en The Black Eyed Peas. Het duet "Work it" met Nelly bereikte de zeventiende plaats in 2003, waar "Where Is the Love?", zijn samenwerking met The Black Eyed Peas, een nummer 1-hit werd. Hij kreeg echter geen credit voor deze plaat en na de opnames ging hij de track niet met The Black Eyed Peas promoten, omdat zijn platenmaatschappij bang was dat dat het succes van de singles van zijn eigen album "Justified" in de weg zou zitten.


"FutureSex/LoveSounds"
Tussen "I'm Lovin' it" eind 2003/begin 2004 en de eerste single van "FutureSex/LoveSounds" zat twee-en-een-half jaar. In 2005 scoorde hij in samenwerking met Snoop Dogg en Charlie Wilson een top 3-hit met "Signs". Timberlake ontdekte problemen aan zijn keel tijdens het opnemen van "Signs" en als gevolg van medicatie mocht hij een aantal maanden niet zingen. Dat terwijl hij plannen had voor een nieuw album, genaamd "FutureSex/LoveSounds". Uiteindelijk verscheen dat album in september 2006. In de zomer van dat jaar kwam de eerste single "SexyBack" uit, waar de synthesizersound enigszins doet denken aan het werk van Prince. De sound was een voorproefje van het nieuwe album, want het hele album was geïnspireerd door de synthpop uit de jaren '80 en de rockmuziek uit de jaren '70. De R&B-sound was echter niet geheel weg, getuige de productie, die ook hier door Timbaland voor zijn rekening werd genomen.
De nieuwe sound bracht Timberlake succes, want het wist de vijfde plaats te halen, even hoog als "Like I Love You", de eerste single van "Justified". De hoogste notering in de Top 40 was niet de enige overeenkomst tussen "SexyBack" en "Like I Love You", want ook "SexyBack" werd ten gehore gebracht tijdens de MTV Video Music Awards.
Later in 2006 wist Justin Timberlake voor het eerst niet de top 10 te halen met een single van één van zijn albums. "My Love", een duet met T.I., bleef namelijk steken op #12. Het bleek een incident, want "What Goes Around... Comes Around" wist 'gewoon' de zesde plaats te bereiken in 2007 en "Lovestoned" zelfs een plaats hoger. Tussendoor werd "Give it to Me", een samenwerking met Timbaland en Nelly Furtado, een #7-hit.
Daarmee bleek "FutureSex/LoveSounds" een waardige opvolger van "Justified" en met zijn "FutureSex/LoveShow" had hij opnieuw Nederland aangedaan. Deze keer was de Amsterdam ArenA het decor van een optreden voor zo'n 50.000 fans met Natasha Bedingfield en de in zijn eigen platenmaatschappij vastgelegde Nederlandse Youtube-ster Esmee Denters in het voorprogramma. In totaal heeft "FutureSex/LoveSounds" wereldwijd meer dan 10.000.000 exemplaren verkocht en daarmee bleek het als album an sich succesvoller dan "Justified".


Pauze (2007-2012)
Justin Timberlake begon met een muzikale pauze in 2007, om zich te kunnen richten op zijn acteercarrière. Hij was desondanks genoeg in de hitlijsten te bewonderen als gastartiest. Eerst in samenwerking met 50 Cent met "Ayo Technology" (#17 in 2007), vervolgens wist hij zijn eerste officiële nummer 1-hit te scoren in 2008, toen hij met Madonna samenwerkte in "4 Minutes" en ook samenwerkingen met T.I. ("Dead and Gone", #22 in 2009), Ciara ("Love Sex Magic", #26 in 2009), Timbaland ("Carry Out", #19 in 2010) en Esmee Denters ("Love Dealer", #12 in 2010) haalden de hitlijsten. Sindsdien hadden we nauwelijks meer wat vernomen van de zanger Justin Timberlake, die als acteur bekend werd in de films "Bad Teacher", "Friends with Benefits" en "The Social Network". Ook sprak hij een stem in in de film "Shrek 3". In 2012 besloot hij zijn muziekcarrière nieuw leven in te blazen met de opnames van het album "The 20/20 Experience". In januari 2013 verscheen de eerste single "Suit & Tie" en zodoende was de muzikale stilte voorbij.


"The 20/20 Experience"
"The 20/20 Experience" was het derde album van Justin Timberlake, zo'n 10,5 jaar na het debuutalbum "Justified". De debuutsingle "Suit & Tie" was op korte termijn een groot succes en heeft in de Verenigde Staten zo'n 315.000 downloads verkocht in de eerste week. Op lange termijn werd het, naar aanleiding van zijn optreden tijdens de Grammy Awards, wel een succes in de Verenigde Staten, maar in de rest van de wereld was het enkele weken later alweer dalende. "Suit & Tie" haalde in Nederland de achttiende plaats, drie plaatsen hoger dan de plek waar het binnenkwam.
"The 20/20 Experience" werd opnieuw door Timbaland geproduceerd en het had een typische R&B-sound uit de jaren '00. De tweede single werd de ballad "Mirrors" en dat wist met een zevende plaats als enige de top 10 te halen in Nederland, wat aangeeft dat het in Nederland geen doorslaand succes was op lange termijn. In de eerste week wist het album de tweede plaats te halen in de Nederlandse albumlijsten en daarmee werd het de hoogste albumnotering van Justin Timberlake in Nederland.
Later in 2013 bracht Timberlake weer een nieuw album uit, genaamd "The 20/20 Experience - 2 of 2". De eerste single werd "Take Back the Night" en het haalde slechts de 23ste plaats in Nederland. Opvolger "TKO" flopte zelfs en "Not a Bad Thing" piekte op #28. Daarmee lijken de beste tijden van Justin Timberlake achter de rug. De elfde positie van "Love Never Felt so Good", een 'duet' met Michael Jackson voor diens postume album "Xscape", was nog een lichtpuntje voor Timberlake.

Statistieken
Aantal Top 40-hits
23
Aantal top 20-hits
19
Aantal top 10-hits
11
Aantal top 5-hits
6
Aantal top 3-hits
3
Aantal #1-hits
1


Hitnoteringen van het album "Justified"
(titel; datum van binnenkomst in Top 40; hoogste positie; aantal weken)
titel
datum
hp
aw
Like I Love You
26-10-2002
5
13
Cry Me a River
18-01-2003
7
11
Rock Your Body
03-05-2003
2
13
Señorita
16-08-2003
8
8

Hitnoteringen van het album "FutureSex/LoveSounds"
titel
datum
hp
aw
SexyBack
02-09-2006
5
12
My Love (met T.I.)
18-11-2006
12
7
What Goes Around... Comes Around
17-03-2007
6
15
Lovestoned
30-06-2007
5
14

Hitnoteringen van het album "The 20/20 Experience"
titel
datum
hp
aw
Suit & Tie (met Jay-Z)
26-01-2013
18
7
Mirrors
23-02-2013
7
19

Hitnoteringen van het album "The 20/20 Experience - 2 of 2"
titel
datum
hp
aw
Take Back the Night27-07-2013239
Not a Bad Thing29-03-2014289

Hitnoteringen als gastartiest
Hoofdartiest
titel
datum
hp
aw
Nelly
Work It
08-03-2003
17
6
Snoop Dogg
Signs
30-04-2005
3
14
Timbaland
Give it to Me
21-04-2007
7
11
50 Cent
Ayo Technology
15-09-2007
17
10
Madonna
4 Minutes
05-04-2008
1
18
T.I.
Dead and Gone
04-04-2009
22
5
Ciara
Love Sex Magic
30-05-2009
26
4
Timbaland
Carry Out
08-05-2010
19
7
Esmée Denters
Love Dealer
05-06-2010
12
11
Michael Jackson
Love Never Felt so Good
17-05-2014
11
13
Noot: "Love Never Felt so Good" staat nog genoteerd in de laatste Top 40 (9 augustus 2014)


Overige hitnotering
titel
datum
hp
aw
I'm Lovin' it29-11-2003137


Top 10 tijdens debuut
(De top 10 van 26 oktober 2002, toen Justin Timberlake op #10 binnenkwam met zijn debuuthit "Like I Love You")
1Las Ketchup - The Ketchup Song (Asereje)
2t.A.T.u. - All the Things She Said
3Atomic Kitten - The Tide Is High (Get the Feeling)
4Avril Lavigne - Complicated
5Sugababes - Round Round
6P!nk - Just Like a Pill
7Junior Senior - Move Your Feet
8Truth Hurts (ft. Rakim) - Addictive
9Eminem - Cleanin' out My Closet
10Justin Timberlake - Like I Love You


Top 10-entries in 2002
#
datum
artiest - titel
1
09-02-2002
Shakira - Whenever Wherever
3
01-06-2002
Eminem - Without Me
4
16-03-2002
Mad'House - Like a Prayer
24-08-2002
K-otic - I Surrender
5
16-03-2002
Carel Kraayenhof - Adios Noñino
7
05-01-2002
Destiny's Child - 8 Days of Christmas
8
13-07-2002
K3 - Feest
9
11-05-2002
Belle Perez & Jody Bernal - Me & You
10
26-10-2002
Justin Timberlake - Like I Love You
Van dit overzicht waren naast Justin Timberlake ook Shakira, Mad'House, Carel Kraayenhof en Belle Perez debutanten.


Meest succesvolle acts die in 2002 hun debuut maakten
#
datum
artiest
titel debuut
Top 40-hits
hp
titel hp
103-08-2002David GuettaLove Don't Let Me Go282
When Love Takes Over
Club Can't Handle Me
Titanium
226-10-2002Justin TimberlakeLike I Love You2314 Minutes
320-07-2002BeyoncéWork it Out221
Beautiful Liar
If I Were a Boy
409-02-2002ShakiraWhenever Wherever141
Whenever Wherever
Underneath Your Clothes
Hips Don't Lie
Beautiful Liar
531-08-2002Pharrell WilliamsBoys141
One (Your Name)
Blurred Lines
Happy
612-10-2002Sean PaulGimme the Light121Get Busy
709-02-2002DoHeaven101Voorbij
819-01-2002Within TemptationIce Queen104
Ice Queen
Stand My Ground
931-08-2002Avril LavigneComplicated92Complicated
1019-10-2002Kelly RowlandDilemma81Dilemma
Gebaseerd op de hoogste noteringen van alle Top 40-hits van de desbetreffende artiest. Nummer 1 krijgt 40 punten, nummer 2 krijgt 39 punten, nummer 3 krijgt 38 punten, enz. De nummer 40 krijgt dan ook één punt.


Meest succesvolle acts van 2003
1
Robbie Williams
2
Christina Aguilera
3
Justin Timberlake
4
Sean Paul
5
Sugababes
6
The Underdog Project
7
50 Cent
8
Beyoncé
9
Kane
10
P!nk
Gebaseerd op alle Top 40-noteringen van de desbetreffende artiest. Justin Timberlake stond in 2003 genoteerd met "Like I Love You", "Cry Me a River", "Work it", "Rock Your Body", "Señorita" en "I'm Lovin' it".


Justin Timberlake in de Radio Veronica 00's Top 750
222
Rock Your Body
255Lovestoned
2844 Minutes
334What Goes Around... Comes Around
373Cry Me a River
421Sexyback
630Give it to Me
727Like I Love You


Justin Timberlake in de Radio Veronica Album Top 750
526
FutureSex/LoveSounds
604
Justified

Geen opmerkingen:

Een reactie posten